Diari La Veu del País Valencià
Camacuc publica «Feminismes», un còmic per ajudar a difondre el debat feminista entre la joventut

L’editorial Camacuc va presentar el passat 30 d’abril a la Fira del Llibre de València Feminismes, el primer còmic en valencià adreçat a la joventut que tracta el feminisme.

La història internacional del feminisme, els micromasclismes, construccions d’identitat, mansplaining, dades i estadístiques, desinformació, curiositats, memòria històrica i escenes quotidianes són alguns dels continguts d’una obra amb dibuixos de Zoraida Zaro, Mar Silvestre, Lorena Mínguez, Julia Cejas, Mai Aramaki, Xulia Vicente, Núria Tamarit, Galleta Maria, Paula Zorite i Ana Oncina. Un total de deu il·lustradores que perfilen i retraten tretze històries.

El departament d’Innovació Educativa de la Conselleria d’Educació ha enviat a tots els centres educatius un còmic juntament amb tres unitats didàctiques, una per a Primària, una altra per a Secundària i una altra per a Batxillerat, amb la intenció de dotar els centres de més material, divers i atractiu per a tractar el feminisme.

L’editorial Camacuc coneguda per editar la revista homònima, «única revista en valencià per a xiquets i xiquetes», ha ressaltat la importància d’editar publicacions com aquesta. «Aquests tipus de còmic són necessaris per crear debat en l’aula, a casa i al carrer. Necessitem material com aquest per conéixer idees noves, reafirmar-nos en les que ja teníem i que ens ajuden a conformar-nos com a persones actives, conscients i respectuoses», ha declarat el director, Joan Escrivà.

«Recollim el testimoni de les dones que quedaren a l’ombra de la història, les vivències i treballs els quals no han estat reconeguts, sinó que han estat apartats de la història perquè no entraven en l’interés econòmic del sistema», ha explicat Laura Bellver quan parla sobre el treball que duu a terme el col·lectiu Arada, que ha participat en l’elaboració dels guions i la redacció d’unitats didàctiques. I ha afegit: «Llevem la pols i el fang al passat femení i popular».

D’altra banda, l’autora de l’obra, Zoraida Zaro ha assenyalat: «Igual que les dones no som una massa homogènia, tampoc hi ha Un Feminisme, únic i amb majúscules, d’ací el plural del títol. Al llarg de les historietes que componen el còmic, trobem exemples que van més enllà del feminisme hegemònic, el tradicional, blanc i de classe mitjana. L’encàrrec incloïa, també, fer un còmic amb humor que no fora avorrit de llegir i crec que ho hem aconseguit». Lorena Mínguez conclou: «Ha sigut un gran encert transmetre aquests conceptes en forma de còmic, perquè així la joventut se sent més identificada».

Comparteix

Icona de pantalla completa