Diari La Veu del País Valencià
Jocs matemàtics per «conéixer millor» nou parcs naturals del País Valencià

El Grup d’Innovació Educativa en Ciències Socials (DIMPA) de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló de la Plana ha creat diversos jocs matemàtics sobre nou parcs naturals del País Valencià amb l’objectiu de donar a conéixer millor aquests entorns naturals mitjançant un recurs educatiu que es pot usar a l’aula.

El propòsit d’aquest grup d’investigació «traspassa el món escolar», ja que es tracta d’un material tant acadèmic com «vivencial», que pretén crear vincles positius amb l’entorn i ofereix la possibilitat de col·laborar a qualsevol institució.

Els parcs naturals valencians que apareixen en aquest primer lliurament són el Penyagolosa, el Desert de les Palmes, les illes Columbretes, les Gorges del Cabriol, el Túria, l’Albufera de València, el Montgó, la Font Roja i les Salines de Santa Pola. Aquests nou paisatges són el preludi d’un projecte que es desenvoluparà durant el 2023 amb la totalitat de les reserves biològiques valencianes que han adquirit aquest estatus.

La publicació forma part del projecte «Els paisatges valencians com a eina didàctica per aconseguir els objectius de desenvolupament sostenible», que va obtindre l’ajut de l’Oficina de Suport Educatiu de la universitat pública de Castelló de la Plana el 2021.

El material està a la disposició de qualsevol persona interessada a la Biblioteca de l’UJI i en totes aquelles biblioteques amb les quals té conveni aquest centre universitari. A més, es pot sol·licitar la reproducció a l’esmentat grup que, de manera gratuïta, la cedeix a totes les entitats i col·lectius ecologistes que ho desitgen. També s’enviarà una còpia en paper mentre hi haja exemplars.

Aquest recurs educatiu es presenta en un sobre tradicional de format més gran i recull les nou imatges dels referits parcs naturals valencians, així com un quadernet denominat «5 al Parc, on s’expliquen amb detall els cinc jocs «matemàgics» amb la corresponent solució. Es complementa amb una bibliografia bàsica per augmentar els coneixements en la matèria i un mapa amb la ubicació dels 22 parcs naturals del País Valencià.

«Matemàgia»

La «matemagia» és un potent recurs didàctic per conscienciar sobre el futur del planeta, de caràcter intergeneracional i es pot enfocar a tots els temes que es consideren. A més, la seua estructura matemàtica fa que puga utilitzar-se per qualsevol persona i funciona de manera automàtica, perquè simplement cal saber llegir i fer allò que es demana per escrit.

Els materials didàctics han sigut desenvolupats pel grup DIMPA, integrat pels professors de Didàctica de les Ciències Socials Enric Ramiro Roca, José Vicente Gil Noé i Sara Prada de Conflent Plaza, amb la col·laboració de la professora de Matemàtiques a l’EPA d’Alzira Pilar Gandia Esteve.

Les imatges han sigut cedides per Eduard Bueno, Jorge Posadas i Mar Carrera, així com per l’empresa VISUALGRÀFIC a través de diverses bases de dades fotogràfiques. Finalment, han motivat aquests recursos el president del Col·lectiu Xúquer, Roger Pons, i Joan Josep Canet pel seu activisme i compromís amb el medi ambient, així com altres col·laboradors com ara Regina Bañuls, Julia Villaescusa, Carles Carrera, Carme Salas i desenes de voluntaris que han experimentat els diversos jocs.

Comparteix

Icona de pantalla completa