Compromís dona suport a les baixes laborals per menstruació

Mònica Àlvaro assenyala que el govern espanyol ha de tindre present la «promesa» d’incloure la violència obstètrica en la Llei de Salut Sexual.

Compromís dona suport a la pròxima aprovació al Congrés de la Llei de Salut Sexual i Reproductiva i de la Interrupció Voluntària de l'Embaràs, que contempla la baixa laboral per la menstruació, atés que considera que «aquesta regulació respectarà el dret a la salut laboral de les dones en supòsits en què la menstruació vinga per una malaltia d'origen obstètric».

«La llei ha d'aprofitar per reconéixer les malalties greus i d'origen obstètric, com per exemple l'endometriosi o la síndrome de l'ovari poliquístic (SOP), i les conseqüències que se’n deriven a l'hora d'acudir al lloc de treball», ha defensat la portaveu adjunta de la coalició a les Corts, Mònica Álvaro.

L'endometriosi, malgrat afectar entre un 10-15% de les dones en edat fèrtil, manca de tractament ràpid i diagnosi eficient. El problema fonamentalment consisteix en el fet que provoca fort dolor pelvià i «així difícilment es pot atendre la jornada d'un dia de treball, per això donem la benvinguda a una legislació que la incloga», ha assenyalat.

Compromís ha indicat que els permisos menstruals es contemplen ja a Castelló de la Plana gràcies a la tasca de la regidora d'Igualtat, Vero Ruiz. En l’àmbit estatal, a parer seu, el govern espanyol ha de tindre present la «promesa» que va fer, el maig del 2021, d’incloure la violència obstètrica en la Llei de Salut Sexual. «La violència obstètrica ja està inclosa en la Llei valenciana de Salut, per la qual cosa considera que ara caldria abordar els mecanismes per combatre-la des d'una regulació estatal», ha remarcat.

D'altra banda, Àlvaro ha destacat que les mesures que introdueix l'esborrany de la llei per pal·liar la pobresa menstrual són «molt aplaudides» en la coalició, ja que reforcen el «discurs de fa molt de temps» en què també han demanat «la baixada de l'IVA en els productes d'higiene femenina i l'accessibilitat a disposar-ne en centres educatius o de salut i altres mesures contemplades a l’esborrany».