Diari La Veu del País Valencià
El Casal Jaume I d’Elx acull un acte de l’Any Fuster, organitzat per Plataforma per la Llengua

Dins les activitats de l’Any Fuster, organitzades per Plataforma per la Llengua, aquest divendres 13 de maig se celebra al Casal Jaume I d’Elx, a les 19.30 h, la xarrada «Joan Fuster: destinat (sobretot) a valencians», a càrrec de l’escriptor de Sueca Xavier Serra. La idea de l’acte és reivindicar la vigència de les idees de Fuster i, sobretot, recordar com l’aparició de la seua figura ho va canviar tot, de forma que sense ell no podríem entendre el País Valencià de hui en dia. L’acte compta amb la col·laboració del Casal Jaume I d’Elx, de la xarxa d’Acció Cultural del País Valencià.

L’any 2022 se celebra el centenari del naixement de Joan Fuster i el 30 aniversari de la seua mort, raons per les quals ha estat declarat Any Fuster per la Generalitat Valenciana i per la de Catalunya.

El polifacètic escriptor, nascut a Sueca el 23 de novembre de 1922 i mort a la mateixa ciutat valenciana el 21 de juny de 1992, va marcar un abans i un després en els debats sobre la cultura catalana. Fuster va destacar especialment en el debat sobre la identitat dels valencians i del conjunt dels catalanoparlants, que va vincular estretament a l’origen històric comú i a la llengua catalana. Les tesis de Fuster han marcat profundament el debat polític i social als territoris de llengua catalana de les darreres dècades.

Fuster també va destacar pels seus assajos i articles sobre qüestions literàries i sociolingüístiques. En 1981 va publicar un breu assaig, Ara o mai, en què explicava que els catalanoparlants de l’Estat espanyol estaven subjectes a una forta pressió del nacionalisme espanyol per a castellanitzar-los, sovint amb la seua mateixa ajuda, més o menys inconscient. Amb un estat en contra es feia necessària la conscienciació dels catalanoparlants i una militància individual i col·lectiva en tots els aspectes relacionats amb la llengua.

Comparteix

Icona de pantalla completa