Antoni Rubio, a La Cimera: «El valencianisme líquid de Compromís serveix d’alguna cosa, més enllà d’acumular cadires?» [VÍDEO]

El periodista conversa amb Josep Barberà sobre l’aigualiment del discurs nacional del nacionalisme «mainstream», la figura de Fuster i el concepte «Països Catalans»

«L’aigualiment del discurs nacional de Compromís serveix d’alguna cosa, més enllà d’acumular càrrecs i cadires? L’èxit electoral a costa de les renúncies, aprofita?». Aquests han estat alguns dels interrogants que s’ha plantejat el periodista, filòleg i escriptor Antoni Rubio en el cinqué capítol de La Cimera. Acaba de publicar el seu darrer llibre, Valencianisme líquid, que analitza les «renúncies» de Compromís en institucionalitzar-se. El president d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, ha xarrat amb el periodista en el seu espai de converses sobre el moment polític del nacionalisme valencià. 

«Les renúncies, en principi cosmètiques i pragmàtiques, s’han convertit en estructurals i han aigualit els objectius del valencianisme polític. Això ha fet que Compromís haja anat homologant-se a les formacions de l’esquerra espanyola», és una de les conclusions de l’autor, qui percep una «certa covardia» entre els polítics de Compromís. «Pensen que han obtingut suport electoral a pesar d’una part de la seua ideologia, i que si no l’amaguen o directament la laminen, no creixeran». Rubio entén que hi ha determinats discursos que «costen de vendre davant l’electorat», però també critica que només una de les potes del pacte del Botànic estiga «assumint renúncies». 

«El PSPV ha fagocitat Compromís»

«Quina política ha aplicat Ximo Puig a la Generalitat que no haguera aplicat si no estiguera Compromís en eixe govern». El PSPV ha «fagocitat» Compromís, segons examina Rubio, qui considera, a més, que estan intentant «carregar-se» la figura de Joan Fuster en la seua dimensió política. S’ha produït, al seu entendre, una assumpció d’una certa «cosmovisió blavera» en la qüestió dels Països Catalans. «Han comprat el marc hispanocèntric segons el qual els catalans són els roïns».

 

 

També s’ha abordat l’existència dels «blaveros catalans». Rubio contempla que la significació del «blaverisme» és compartida a les Illes i a Catalunya. «De la mateixa manera que crec que el País Valencià creix quan mira al Mediterrani, també es pot aplicar a Catalunya. Allò de “sense València no hi ha independència”, igual era més cert del que podia semblar». Recupera tota la conversa, ací:

La Cimera és l’espai de converses conduït per Josep Barberà que pretén ser un punt de trobada de personalitats del món de la política, la comunicació i la cultura. El programa s’emet cada dues setmanes a YouTube. Es va estrenar el 3 de març de la mà del diputat d’Esquerra al Congrés Gabriel Rufián i va seguir amb la portaveu d’Intersindical Valenciana, Beatriu Cardona, amb el fins fa poc portaveu del PSPV-PSOE a les Corts Valencianes, Manolo Mata, i el darrer, amb Anna Oliver, presidenta d’Acció Cultural del País Valencià.