El Col·legi de Metges de Castelló demana que es reforcen les guàrdies als centres de salut del medi rural

La falta de personal sanitari és un problema que s’agreuja amb l’arribada del període estival

El Col·legi de Metges de Castelló (COMCAS) ha demanat dotar de recursos humans i econòmics l'Atenció Primària per pal·liar el procés de deteriorament de la qualitat assistencial. «La falta de personal sanitari és un problema als centres de salut urbans, però es multiplica fins a l'infinit als del medi rural i s'agreuja amb l'arribada del període estival durant el qual s'incrementa ostensiblement la població que es trasllada a xicotetes poblacions de l'interior o de la costa, per això cal reforçar els efectius que cobreixen aquestes guàrdies», ha assenyalat.

La Vocalia d'Atenció Primària Rural del COMCAS és coneixedora de les dificultats que l'«escassa» dotació d'efectius humans per atendre les guàrdies de 24 hores generen en poblacions que comparteixen nucli urbà i costaner, «amb ciutadans que requereixen assistència mèdica i que depenen d'un centre de salut en el qual només hi ha dues persones: metge i infermera que, en nombroses ocasions, acudeixen en solitari a atendre les urgències i han d'esperar al fet que arribe el company per agilitzar les actuacions. Un d'aquests casos es va donar fa a penes una setmana a Xilxes».

Aquestes situacions -segons el Col·legi de Metges- es produeixen en la denominada temporada estival, però ja comencen a detectar-se mesos abans, a Pasqua o el pont de maig. «Això fa necessari que els responsables de la Conselleria de Sanitat prevegen aquestes situacions, més encara quan prompte arribarà una important població flotant que acudeix a descansar en aquestes destinacions després de dos anys marcats per les restriccions pandèmiques».

El COMCAS ha reiterat la necessitat d'adoptar mesures que permeten afrontar amb garanties aquesta considerable demanda assistencial que és «inassumible per un únic metge de família i que de vegades genera llista d'espera d'una setmana». Unes llistes d'espera -ha dit- que es donen durant l'estiu, però que enguany en municipis del litoral de les comarques del nord del País Valencià s'han avançat un mes, tal com s'ha traslladat als responsables del Departament de Salut, que espera tinguen en compte l'alerta i «solucionen ràpidament el problema».

Com a representants dels més de 2.800 col·legiats, el Col·legi de Metges de Castelló reclama, des de fa anys, que es potencie, reforce i cuide l'Atenció Primària, «que és la porta d'accés al sistema públic de salut».