Presència valenciana a la final de Wapps.cat, el concurs de creació de llocs web i apps adreçat a estudiants

Centres educatius d’Algemesí i Sueca, a la Ribera, estan classificats per a la final d’aquesta edició

Els premis Wapps.cat reconeixen la creació de llocs web i apps de qualitat en català. Està adreçat a alumnes de cinqué i sisé de primària, de l’ESO, de batxillerat i cicles formatius de grau mitjà i superior. El projecte va nàixer al curs 2009-2010 amb el nom Webs al punt.cat.

Enguany, entre els finalistes hi ha centres d’Altafulla (el Tarragonès), Alcúdia i Manacor (Mallorca), Mollerussa (el Pla d’Urgell), Castelldefels (el Baix Llobregat), Barcelona, Palma, Igualada (l’Anoia), Terrassa (el Vallès Occidental) i també la presència de dos centres valencians. Es tracta d’Algemesí-A-8, a la Ribera Alta, amb el projecte reformescolomer.cat, impulsat pels alumnes Adrián Montoya i Àlex Asunción, dins de la categoria Batxillerat-CFGM. Es tracta d’un projecte d’empresa per a reformes d’habitatges –cases, pisos, locals, apartaments o entaulellats de banys, cuines o piscines. D’altra banda, des de Sueca (la Ribera Baixa) sorgeix el projecte ecofynity.cat, a la categoria de 4t d’ESO, impulsat per Sara Garcia, Alvin Molina i Mireia Planells, que fa divulgació sobre les virtuts dels espais naturals i sobre la consideració del medi ambient en la seua totalitat.

El concurs, organitzat per la Fundació .cat, té com a objectiu fomentar el coneixement de les TIC, la creativitat dels participants i la normalització de la llengua en l’entorn digital. Hi pot participar qualsevol escola dels territoris del domini lingüístic. Hi participen joves d’entre 10 i 18 anys. Al jurat hi ha Àlex Hinojo, un dels més destacats impulsors de la Viquipèdia; la fundadora de Breu Studio Alícia Gómez, el director de Tirabol Produccions Joan Camp o la sòcia i dissenyadora web a pimpampum.cat Anna Fuster, entre d’altres, atès que n’hi ha una trentena de membres, tots relacionats amb l’entorn digital.

A l’última edició, la del 2021, a la categoria de Primària es va imposar el grup «Els meteoròlegs de l’Escola Puig de les Cadiretes de Llagostera», al Gironès, amb el projecte lameteorologia.cat. A la categoria ESO va guanyar el projecte bombetes.cat, del grup Bombetes de l’Institut de Gurb, a Osona. A la Categoria Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior el guanyador va ser el grup British School Project de l’IES Abastos de València, amb el projecte bareltimon.cat. A la Categoria APP va guanyar el grup Cendrassos de l’Instut Cendrassos de Figueres, de l’Alt Empordà, amb hostaleria-cendrassos.cat. A la secció Millora el web del teu centre va guanyar inspvv.cat, del grup MM2020 de l’Institut Pere Vives Vitch d’Igualada, a l’Anoia.