Diari La Veu del País Valencià
Junqueras advoca a València per «construir aliances estratègiques» amb altres partits per «aprofitar les oportunitats»

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha apostat per «construir aliances estratègiques» amb altres formacions polítiques per «aprofitar les oportunitats». Ho ha dit en una trobada amb mitjans de comunicació que ha tingut lloc a la seu d’Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV) a València aquest dimecres, segona jornada de la visita que està duent a terme al País Valencià.

Junqueras també s’ha referit, entre altres temes, a l’espionatge a independentistes per part del CNI, l’anomenat Calatangate, i ha explicat que, en aquest assumpte, ERC demana al govern espanyol que complisca tres condicions bàsiques si vol continuar tenint el seu suport: transparència, assumpció de responsabilitats i garanties perquè no es repetisca en el futur. Així mateix, ha assenyalat que els periodistes haurien de ser «els més interessats» en què no hi haja espionatge.

Oriol Junqueras imparteix la conferència «Aproximació històrica a la repressió contra l’independentisme» a la UV | DLV

Posteriorment, el líder republicà ha impartit una conferència titulada «Aproximació històrica a la repressió contra l’independentisme», organitzada pel Jovent Republicà PV, al saló d’actes de la Biblioteca de Socials «Gregori Maians» de la Universitat de València (UV). Una xerrada en la qual ha tornat a insistir en la disposició d’ERC a bastir «aliances flexibles i transversals per aconseguir majories significatives i àmplies», entre les quals ha apuntat partits polítics del País Valencià el nacionalisme basc, els «demòcrates espanyols» o sistemes judicials europeus. «És perfectament compatible», ha defensat.

«Podem construir majories sense coincidir en tot, sense que això supose una renúncia al teu pla últim», ha raonat, i ha assegurat que ERC «no és incompatible amb el projecte republicà del País Valencià». En aquest sentit, ha assenyalat que comparteixen objectius, com ara el Corredor Mediterrani o la millora de la connexió ferroviària entre Alacant i València, amb formacions valencianes.

En general, ha advocat per «l’esperança contra la por», per «cercar complicitats socials» i per aliar-se amb el sector empresarial per garantir els drets dels treballadors, ja que veu «millorable» la reforma laboral d’enguany. Ha proposat, a més, que hi haja una autorització administrativa abans del tancament d’una gran empresa que haja rebut ajudes públiques.

Oriol Junqueras responent les preguntes dels assistents a la conferència | DLV

Al final de la intervenció, de més d’una hora, ha acceptat diverses preguntes dels estudiants, algunes de les quals crítiques amb la declaració d’independència del 2017 que ell ha rebatut.

També ha afirmat que l’estada a la presó li ha servit per «construir en discurs més fàcil d’entendre» i ha defensat que és «perfectament compatible» ser independentista amb federalista en l’àmbit europeu i internacionalista. «El preu de la llibertat individual és aconseguir la llibertat col·lectiva», ha afirmat.

Quan li han preguntat Rússia i els seus possibles vincles amb part de l’independentisme, l’exvicepresident català ha reiterat que ell només parla «amb demòcrates consolidats». Finalment, ha defensat la necessitat de negociació amb el govern espanyol siga a la taula de diàleg o siga en qualsevol altre àmbit, i ha animat els joves a organitzar-se perquè «no estem en el pitjor moment de la història».

Comparteix

Icona de pantalla completa