Diari La Veu del País Valencià
Marzà dimiteix per enfortir Compromís: «Cal consolidar un tercer Botànic»

El conseller d’Educació, Cultura i Esports, Vicent Marzà, ha explicat aquest dimecres que dimiteix per centrar-se a enfortir Més Compromís, ja que «cal una majoria social per aconseguir un tercer Botànic». Marzà, que ha estat set anys al capdavant d’aquest departament, deixa el càrrec aprofitant la pròxima remodelació del Consell que planeja el president, Ximo Puig.

El conseller ha recalcat, visiblement emocionat, en una multitudinària roda de premsa, que «no es pot patrimonialitzar cap lloc». També ha descartat que aspire a ser síndic del grup, perquè «encara que algunes persones ho creguen», és una cosa que «no ha volgut mai». No és «persona d’acumular càrrecs», ha insistit.

En la compareixença, en què ha estat acompanyat per la secretària general de Més Compromís, Àgueda Micó, ha assenyalat que continuarà com a diputat a les Corts i treballarà per ampliar la base del projecte de Més Compromís i rellançar un tercer Botànic en aquest canvi de cicle.

Sobre si es postula com a candidat a president de la Generalitat, ha indicat que l’elecció del cap de cartell ha de ser «una decisió col·lectiva» que prendran quan corresponga. En aquest sentit, ha asseverat: «Pot ser que algú aprofitara ser conseller per tindre una plataforma per a després presentar-se a un procés; si estic de conseller estic al 200%, i no vull aprofitar la visibilitat d’una conselleria per, en paral·lel, deixar la Conselleria i dedicar-me a una altra cosa». I ha afegit que no es fa política només des de les institucions.

També ha deixat clar que tan bon punt va prendre la decisió definitiva aquest dimarts ho va comunicar a la vicepresidenta i colíder de Compromís, Mónica Oltra. Per part seua, Micó ha afirmat que Oltra «té la màxima confiança i suport de tot Compromís» i s’ha guanyat el dret de determinar el seu futur polític.

Marzà ha agraït a tot l’equip de la Conselleria pel treball dut a terme en aquest «viatge excepcional» per transformar el sistema, malgrat «l’infrafinançament i la complexitat», i ha augurat que algunes de les reformes, com ara la gratuïtat dels llibres de text o el Pla Edificant, «ningú no s’atrevirà a derogar-les».

A més, ha posat èmfasi en el fet que l’equip del Botànic «sempre» ha sigut «un equip» i ha subratllat que «només es pot treballar des de la unitat d’acció, que ha d’impregnar tota l’acció del govern» com reclama la ciutadania.

Per això, ha comentat respecte dels companys socialistes amb els quals ha treballat a la conselleria -dins de la política del «mestissatge» del Botànic-: «Ha sigut un exemple de com una coalició i un govern ha de treballar». Així, ha fet un reconeixement «especial» al secretari autonòmic, el socialista Miguel Soler, a qui ha definit com «el meu secretari autonòmic».

Vicent Marzà i Àgueda Micó aquest dimecres en roda de premsa | DLV

Una peça clau de Compromís

D’altra banda, Micó ha assenyalat que és el moment de posar «el bagatge i el savoir faire» de Marzà, «una peça clau per a Compromís», a «disposició del valencianisme polític en un any fonamental» per a «la continuïtat del Botànic, però sobretot per a les polítiques transformadores» que eviten que torne a governar la dreta.

«Quan déiem que veníem rescatar persones amb valentia ho déiem de realitat i la tasca de Marzà és el millor exemple de capacitat de treball», ha lloat. En aquest sentit, ha destacat alguns dels assoliments en els set anys de conseller -un rècord al capdavant de la cartera d’Educació- com ara la implantació de la Xarxa Llibre, la construcció de centres educatius mitjançant el Pla Edificant, la incorporació d’11.000 docents o la gratuïtat de les aules a partir dels 2 anys.

L’executiva de Compromís es reunirà aquesta vesprada per decidir qui substituirà Marzà al capdavant de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports.

Vicent Marzà i Àgueda Micó en roda de premsa aquest dimecres a la seu de Compromís | DLV

Comparteix

Icona de pantalla completa