Diari La Veu del País Valencià
Tal dia com hui del 2005 es va celebrar el Dia Internacional contra l’Homofòbia per primera vegada

El 17 de maig del 2005 es va celebrar per primera vegada el Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia (IDAHO) per commemorar la desclassificació de l’homosexualitat com a malaltia mental per part de l’Organització Mundial de la Salut. La jornada té com a objectiu promoure l’interés de les autoritats i la població en garantir els drets LGTBI al món.

Aquell mateix any els fundadors de l’esdeveniment van constituir el Comitè IDAHO, que des d’aleshores organitza aquesta diada anualment. Louis- Georges Tin en va ser el fundador. El lema triat va ser: «Trencar el silenci».

Més de vint mil persones i també organitzacions com l’Associació Internacional de Lesbianes i Gais (ILGA), la Comissió Internacional Gai i Lesbiana de Drets Humans (IGLHRC), el Congrés Mundial de Jueus LGTB, i la Coalició de Lesbianes Africanes van signar una crida en suport a la iniciativa IDAHO.

El 2009 es va agregar la transfòbia al nom de la campanya, i aquell any les activitats es van centrar en aquest tipus de discriminació. Aleshores es va canviar la denominació per dia Internacional contra l’Homofòbia i la Transfòbia (IDAHOT). El 2015 es va afegir també la bifòbia.

El comitè organitzatiu va decidir mantenir l’acrònim IDAHOT malgrat els canvis de denominació. Argumenten que «és una solució imperfecta, però necessària per a la consistència de les comunicacions». Així mateix, donen suport a les organitzacions que adapten el nom del dia al seu context i prioritats. També expliquen que han creat una línia base global que reflecteix la diversitat sexual i de gènere de les minories, que és «la celebració global de la diversitat sexual i de gènere».

Moltes persones encara reclamen l’equiparació dels seus drets i llibertats, amb l’adopció de mesures integrals que aconseguisquen la sensibilització i visibilitat de la diversitat sexual en conjunt.

Encara que han passat tres dècades des que l’OMS va deixar de considerar l’homosexualitat com una malaltia mental, en un terç dels països membres de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) s’aplica una legislació molt restrictiva contra aquest sector i en alguns casos es castiga amb la pena de mort.

Entre el 2015 i el 2019, almenys 441 persones LGTB van ser víctimes d’homicidi.

Fonts: «Declaració en el Dia Internacional contra l’Homofòbia, Transfòbia i Bifòbia», GVA Oberta, 2013 / «¿Por qué se celebra hoy el Día Internacional contra la Homofobia?», Milenio, 2017 / Belen Filgueira, «Día Internacional contra la Homofobia, la Transfobia y la Bifobia: expertos opinan sobre qué hay detrás de estos estigmas sociales», Infobae, 2020 / Viquipèdia

Comparteix

Icona de pantalla completa