Diari La Veu del País Valencià
Tal dia com hui del 2006 dos diputats del PSPV van denunciar Zaplana pel cobrament de comissions il·legals a Terra Mítica

El 12 de maig del 2006, dos diputats del PSPV a les Corts van presentar una denúncia davant la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià en què es relacionava Eduardo Zaplana amb el cobrament de comissions il·legals en la construcció del parc temàtic Terra Mítica. El dirigent popular va reaccionar a aquesta informació anunciant querelles contra els parlamentaris socialistes i contra els empresaris que el vinculaven a aquest assumpte.

L’escrit que els socialistes valencians Antoni Such i José Camarasa van presentar davant la Fiscalia transcrivia cites textuals dels empresaris Antonio Moreno i José Ferrer, els quals es trobaven imputats per presumptes delictes fiscals, falsedat documental i altres possibles delictes en la denúncia que la mateixa Fiscalia va presentar contra Terra Mítica i altres empreses a instàncies de l’Agència Tributària.

En els enregistraments es detallaven pràctiques il·lícites dutes a terme en la creació del parc temàtic i la manipulació de factures per elevar el preu dels treballs i de pagament de comissions elevades a qui repartia els contractes. La denúncia va partir d’una primera reunió que van mantenir els socialistes amb Moreno, que l’empresari va sol·licitar per dir-los que tenia xifres, dates i dades.

Per provar la seua versió, hi va aportar dos ingressos per un valor important d’un banc d’Andorra en un compte xifrat en què s’ingressaven els sobrepreus a favor d’un altre empresari, Vicente Conesa, que també estava imputat. En posteriors reunions amb membres del Grup Socialista, els empresaris van explicar que els sobrepreus i les comissions anaven destinades a Vicente Conesa, el qual assegurava que una part es lliurava a Eduardo Zaplana.

Els dos empresaris van estimar el frau entre 2.000 i 3.000 milions de les antigues pessetes. Un dels empresaris va relatar que la jardineria del parc es va facturar en 6.000 milions de pessetes, però només se’n van lliurar uns 1.000. Segons la transcripció aportada pels socialistes, un dels empresaris va assegurar que el senyor Conesa deia que es repartia la pasta amb el senyor Zaplana.

L’aleshores president de la Generalitat no va tardar a respondre a les acusacions en una roda de premsa a la seu del PP de València en la qual no va admetre preguntes dels periodistes. Zaplana va assegurar que es querellaria contra els diputats socialistes de les Corts Valencianes que havien presentat la denúncia a la Fiscalia i contra els empresaris que el vinculaven amb pràctiques il·legals.

També va anunciar que estava disposat a demanar la compareixença al Congrés dels Diputats de la vicepresidenta primera del Govern espanyol, Maria Teresa Fernández de la Vega perquè, segons va dir, des de la Secretaria d’Estat de Comunicació s’havien enviat missatges de mòbil a alguns periodistes per alertar-los de la notícia.

Zaplana va ser detingut el 22 de maig del 2018 acusat de blanqueig de capitals i malversació i va ingressar a la presó.

El 2019, l’expresident valencià i els seus col·laboradors continuaven sent investigats en el cas Erial per haver-se apoderat presumptament d’uns 17 milions en comissions irregulars per les adjudicacions de la gestió de les ITV autonòmiques i del pla eòlic del País Valencià.

Dels 17 milions d’euros, la policia ha aconseguit recuperar-ne uns 11 que provenen de comptes gestionats a Suïssa per l’advocat uruguaià Fernando Belhot, que ha reconegut els fets i ha acceptat col·laborar amb la justícia. També s’han embargat propietats que eren gestionades a través d’empreses interposades i que podrien arribar als 4,3 milions d’euros.

A més d’Eduardo Zaplana i de Joaquín Barceló, altres investigats són l’advocat Francisco Grau, la dona de Zaplana, Rosa Barceló, i la secretària personal de l’expresident, Mitsuko Henríquez. A tots ells cal afegir-hi, segons consta en el sumari, l’exdiputada del PP a les Corts Valencianes Elvira Suanzes per la seua presumpta participació en el blanqueig de fons il·lícits.

La jutge va concedir la llibertat provisional i sense fiança a Zaplana el 7 de febrer del 2019. Dels 259 dies que va romandre privat de llibertat, 51 els va passar a l’Hospital La Fe de València, on va ser assistit per controlar diverses malalties a conseqüència de la leucèmia que pateix des del 2015.

Fonts: «El PSOE denuncia a Zaplana por un presunto vínculo con comisiones ilegales en Terra Mítica», La Vanguardia, 2006 / «Eduardo Zaplana hauria continuat amb les presumptes operacions de blanqueig fins i tot mentre era a l’hospital», Ara, 2019 / «Zaplana cumple dos años en libertad provisional por Erial», Levante-EMV, 2021

Comparteix

Icona de pantalla completa