Diari La Veu del País Valencià
Compromís veu marge per construir un front ampli entre partits, Podem demana centrar-se a governar i EUPV «parlar ja»

Compromís considera que hi ha temps fins a les eleccions autonòmiques del 2023 per construir un «front ampli» entre partits, mentre Podem veu convenient centrar-se en l’acció legislativa i Esquerra Unida (EUPV) aposta per «parlar ja» per no exhaurir els terminis com a Andalusia.

Així ho han traslladat les síndiques dels tres grups a les Corts, després de la junta de representants, sobre la possibilitat de replicar al País Valencià la candidatura «Per Andalusia» dels comicis andalusos del pròxim 19 de juny. Aquesta confluència es va inscriure divendres passat dins del termini legal, però sense que pogueren entrar Podem ni Aliança Verda per un error.

La portaveu de Compromís, Papi Robles ha ironitzat amb el fet que en la seua formació són «experts» a esgotar els terminis i ha assegurat que ja estan «en la faena», com demostra el pacte estratègic i no electoral de l’Acord del Túria que van signar aquest dilluns a València junt amb Més per Mallorca, CHA, Verds Equo i Más País.

Així, després de recordar que els comicis valencians encara no estan convocats, ha advocat per anar dialogant per construir un front que defense «de la millor manera» els interessos de la ciutadania. Ha promés que continuaran «escenificant aquest camí», encara que queda temps i «això d’ahir va ser simplement un punt de partida». Dit això, Robles ha advertit que els «límits» de Compromís sempre seran que aquest front ampli no antepose les sigles partidistes als interessos dels valencians, «siga amb qui siga la negociació».

Per part seua, la síndica d’UP i coordinadora de Podem al País Valencià, Pilar Lima, ha remarcat que falta «molt temps» per a les eleccions, un any en què creu que els votants esperen que se centren en l’acció de govern amb lleis com la de canvi climàtic, la taxa turística o la de salut mental. «No hem deixat de parlar, però m’agrada fer-ho en espais discrets i no a través de la premsa», ha subratllat, encara que ha reconegut que cada partit «té legitimitat per triar les seues prioritats».

En qualsevol cas, Lima ha defensat que «ningú està exclòs» d’aquest possible front ampli, «un projecte transformador amb diferents veus», i que «l’important és anar totes a una de forma dialogada i educada». També ha demanat que la campanya andalusa estiga «a l’altura» i ha avisat que les del 2023 seran unes eleccions crucials davant el «perill» que puga governar «la dreta i la ultradreta».

I Estefania Blanes, portaveu adjunta d’UP i integrant de l’executiva d’EUPV, ha coincidit en la seua aposta per «anar més enllà» de la confluència Unides Podem i ha afirmat que l’experiència d’Andalusia demostra que «no es poden exhaurir els terminis i cal començar a parlar ja».

Ha descartat que les crítiques que es van creuar aquest dilluns Podem i IU suposen «un trencament de res», encara que ha reconegut que «arribar a consensos significa cedir i no sempre és fàcil». Per això ha anomenat a la «generositat» i ha confiat que «els temes més burocràtics es poden solucionar si existeix voluntat política».

Blanes també ha descrit l’Acord del Túria signat aquest dilluns com «una manera d’escenificar aqueixa unió i evidenciar que aqueix front ampli s’amplie és la voluntat de tots». «En cap moment és contradictori, és un pas més», ha remarcat.

Comparteix

Icona de pantalla completa