Diari La Veu del País Valencià
Familiars de víctimes del franquisme soterrades al Fossar d’Alzira constitueixen una associació per recuperar les restes

Dissabte passat, a la Biblioteca Pública d’Algemesí, una vintena de familiars de víctimes de la repressió franquista, les restes de les quals estan dipositades al memorial o fossar situat a l’entrada del cementeri d’Alzira (la Ribera Alta), van votar i aprovar els estatuts de l’Associació El Fossar d’Alzira i van escollir la Junta provisional que la posarà en funcionament. A l’acte, hi assistí el vicepresident de la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià, Luís Botello, per assessorar i orientar la nova entitat.

Al Fossar, hi ha víctimes de molts pobles de la Ribera (Alzira, Algemesí, Carcaixent, Alberic, Guadassuar, Llaurí, Favara, Albalat de la Ribera, Corbera i Tous) i també de Simat de la Valldigna. L’organització no només vol identificar i recuperar les seues restes, sinó també «recuperar la seua memòria, donar a conéixer les seues vides i els seus últims testimonis, i explicar a la gent que moriren pel simple fet de defensar la democràcia».

L’Associació ha recalcat que aquestes persones «foren assassinats per l’estat il·legítim de Franco, i sent civils foren jutjats per la justícia militar, una “justícia” que no els donà cap possibilitat de defensar-se». «La majoria foren acusats de rebel·lió o auxili a la rebel·lió, tot i que foren els seus botxins els únics que es rebel·laren contra l’estat de dret. La tasca, doncs, de conscienciació i defensa de la seua memòria és l’altre gran objectiu que ens hem proposat», ha indicat.

«Cal explicar que les víctimes franquistes que es troben a Alzira presenten una diferència en relació amb altres llocs», ja que no estan soterrats a terra, ha assenyalat l’organització. «Durant la primera legislatura de la restauració de la democràcia, les restes foren traslladades a un fossar d’obra sobre el qual es va alçar un memorial», ha continuat. Per tant, «són unes víctimes a les quals el primer ajuntament democràtic tractà dignament amb els criteris i possibilitats de l’època». Ara, els familiars volen anar més enllà i que qui vulga puga recuperar les restes perquè descansen amb els éssers estimats al seu poble.

Ajudar els familiars

A més, l’Associació ajudarà a obtindre l’expedient del judici o la documentació pertanyent als arxius històrics de tots aquells familiars de les víctimes que encara no hagen pogut accedir-hi, i «es posarà en contacte amb els ajuntaments que tenen fills al Fossar per tal que col·laboren i promoguen aquesta lluita i, com a administració que són, facen totes les gestions possibles per portar-los finalment als seus pobles».

En aquest sentit, les setmanes anteriors ja ha mantingut contacte amb alcaldes i regidors de la comarca per explicar-los què farien . L’entitat agraeix en especial la predisposició que ha mostrat l’alcalde d’Alzira Diego Gómez, que s’ha compromés a «engegar la maquinària administrativa per recopilar tota la informació existent relativa al trasllat de les fosses a l’actual Fossar i així facilitar la investigació i la consecució de subvencions per dur endavant el projecte».

En la reunió, es va elegir president de l’Associació Josep Bermúdez, net d’un regidor socialista d’Algemesí que es troba al Fossar, i una junta de set persones procedents de diverses poblacions.

Comparteix

Icona de pantalla completa