Tuits idèntics de Mazón, Vox i Cs contra Marzà per assistir al 25 d’Abril

Els partits de dreta i extrema dreta al País Valencià acusen el conseller de «catalanista» i el relacionen amb l’expresident català Quim Torra

Com calia esperar, la manifestació del 25 d’Abril, celebrada el passat dissabte a Castelló de la Plana, ha despertat certes ires en els partits valencians de dreta.

D’una banda, el líder del PP valencià, candidat a presidir la Generalitat Valenciana l’any que ve i actual president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, ha assenyalat el conseller valencià de Cultura i Educació, Vicent Marzà, «d’anar-se’n amb Quim Torra a la manifestació catalanista del 25 d’Abril abanderant eixa entelèquia del País Valencià». L’expresident català va assistir a la manifestació, si bé en cap moment apareix acompanyat pel conseller valencià a les imatges adjuntades pels polítics de dreta i ultradreta.

Pel seu compte, Eduardo del Pozo Querol, un dels pocs diputats de Ciutadans a les Corts valencianes que no ha abandonat el grup parlamentari, ha acusat Marzà de «passejar-se per Castelló amb Quim Torrà [sic], condemnat independentista català, reivindicant el País Valencià».

Per últim, la ultradreta de Vox, a través de la síndica Ana Vega, ha anat més lluny i ha titllat Torra de «colpista», ha assegurat que «els farem fora fins i tot de l’últim municipi en què tinguen representació» i ha sentenciat que «l’únic país que tenim és Espanya, diguen el que diguen Marzá [sic], Torra o Feijóo». Vega feia aquesta referència al nou líder del PP per les seues paraules a Catalunya, on va dir que «la nacionalitat catalana ha de recuperar el seu lideratge a Espanya».

Tots ells reivindicaven també el nom de «Comunitat Valenciana» i el seu sentiment espanyol.

Però les xarxes socials també permeten les respostes dels seus usuaris. I Carlos Mazón és qui més contestacions ha rebut. Un tuitaire adjuntava la portada històrica de Las Provincias en què celebrava el «dia del País Valenciano».

Un altre li recordava que el preàmbul de l’Estatut d’autonomia accepta les denominacions de País Valencià i Antic Regne de València.

Un tercer, Populars del País Valencià, que fa paròdia de l’antivalenciansime que habitualment exhibeix el PP, adjuntava un vídeo de l’exministre d’Hisenda Cristóbal Montoro, del partit centredretà, en què feia una referència explícita al País Valencià.

Pel que fa als altres dos polítics que han assenyalat Marzà per assistir al 25 d’Abril, només destacaria la repiulada amb cita de l’exfalangista Jorge Buxadé, actual dirigent de Vox, al post de la síndica d’aquest partit al País Valencià, Ana Vega. Buxadé ha assegurat que «davant eixe separatisme, enarborem la bandera nacional, les glòries a Espanya ofrenades de sempre». També tenia espai per a dir que «el separatisme català, amb els diners de tots els espanyols, s’ha infiltrat a la política i a la societat de la regió valenciana: infiltren odi, ressentiment i mentida».