Diari La Veu del País Valencià
Restauren monedes i adorns metàl·lics del jaciment de València la Vella de Riba-roja de Túria

L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+) ha restaurat un conjunt de peces metàl·liques del jaciment de València la Vella, ubicat a Riba-Roja de Túria (Camp de Túria). Aquest conjunt de materials inclou monedes com ara nummus visigots, nummus ostrogots, nummus de Valentinià, decanummus de Justinià i una moneda excepcional del rei ostrogot Tòtila (541-552), encunyada a Roma. També consta, a més d’adorns com ara un anell, fragments de cinturó i una figureta d’un bou.

València la Vella és un jaciment visigot de caràcter militar de cinc hectàrees d’extensió, ubicat en un turó sobre el riu Túria i protegit amb una muralla proveïda de huit torres quadrades.

Aquest campament visigot va formar part de la xarxa d’assentaments defensius de la seu episcopal de València, creats en temps de Leovigild (568-586) per a fer front a l’ocupació bizantina del sud i sud-est peninsular.

Els materials procedeixen de les excavacions realitzades entre els anys 2016 i 2022, que han proporcionat abundants materials com ara ceràmiques dels segles VI-VII després de Crist que, per la seua tipologia, evidencien contactes amb el nord d’Àfrica i amb el Mediterrani oriental. També hi ha nombroses peces metàl·liques que van ser restaurades a l’IVCR+ per a la seua posterior exposició.

València la Vella és un dels exemples més destacats d’assentament militar visigot de la península ibèrica. Pels seus valors patrimonials es convertirà en un parc arqueològic de caràcter científic, educatiu i turístic.

Comparteix

Icona de pantalla completa