Castelló de la Plana, capital d’un país

Crònica de la manifestació del 25 d’Abril

Castelló de la Plana s’ha convertit en la capital del país amb motiu de la Diada del 25 d’abril. Quaranta anys després del mític discurs tancat amb la frase «o ara o mai» que va fer Joan Fuster a la plaça de bous, el recinte ha acollit de nou la celebració. El valencianisme recupera els carrers després de la desmobilització que ha comportat la pandèmia. Ho fa amb vitalitat i sota les mateixes demandes d’enfortir la llengua i l’autogovern. En la marxa han participat 10.000 persones, segons l’organització, i 2.000 segons la Policia Local. S’ha celebrat enmig d’un ambient festiu, a ritme de dolçaina i tabal.

La presidenta d'Acció Cultural del País Valencià, Anna Oliver, visiblement emocionada, s'ha mostrat satisfeta per la mobilització. «És el 25 d'abril que tots desitjàvem, fa goig veure els carrers amb tanta gent. Hui reivindiquem poder viure en valencià amb normalitat i els nostres drets». Just al costat d’Oliver, qui també ha estat en primera línia de la pancarta ha sigut el conseller d'Educació i Cultura, Vicent Marzà. En declaracions a Diari La Veu, ha reconegut que el govern del Botànic ha avançat «moltíssim» en matèria lingüística, però que encara «ens toca avançar molt i superar algunes reticències». El conseller ha manifestat la seua voluntat per tractar de resoldre el debat pel requisit lingüístic que recentment ha generat friccions amb els seus socis del PSPV. «Els drets dels valencianoparlants han de ser respectats i això passa perquè el conjunt del funcionariat siga competent en la llengua pròpia», ha reivindicat.

També ha volgut fer acte de presència en la diada l'expresident de la Generalitat de Catalunya Quim Torra. «Estic molt feliç d'estar-hi, ja feia anys que em feia il·lusió vindre». Torra ha reivindicat enfortir les relacions entre el País Valencià i el Principat, tot citant Joan Fuster: «O ens recobrem en la nostra unitat o serem destruïts com a poble. O ens en sortim com a Països Catalans o no se'n sortirà ningú pel seu compte». Altres personalitats presents en la marxa han estat els diputats d’Esquerra Republicana al Congrés Marta Rosique, Joan Capdevila i Jordi Salvador.

Més música que crits

La festa ha estat predominant. Els grans protagonistes de la diada han sigut les muixerangues que, juntament amb la banda sonora de les dolçaines i els tabals, han recorregut els carrers de la capital de la Plana. Alexis té quatre anys i és dels més menuts de la Conlloga Muixeranga de Castelló. La seua mare relata, orgullosa, que es tracta d'un dia molt emocionant, perquè és la primera vegada que fa l'aixecada en plaça. «Teníem moltes ganes de tornar als carrers, retrobar-nos i celebrar el que som», ha manifestat.

Després d’una jornada farcida d’activitats, que ha començat al migdia amb un espectacle de Miquel Gil i Noèlia Llorens, els actes finalitzaven amb el concert a la plaça de bous. Una sèrie d’actuacions que segueixen el fil narratiu del disc Mural Sonor que ha produït Acció Cultural i que fa un repàs dels «clàssics» de la música valenciana. Per l’escenari han passat Mireia Vives i Borja Penalba, May Ibáñez, Tardor, la Banda No Falla, Tesa, Smoking Souls i Cactus. L’acte, presentat per la periodista Reis Juan, ha comptat amb el parlament de la presidenta d’ACPV, Anna Oliver, la primera dona que presideix la històrica entitat. En el seu discurs ha fet una crida a «abandonar la por» i autocentrar-nos com a valencians sense «amagar el nom del país o el de la llengua». «El futur depén de nosaltres, el poble que sap que ara i sempre som País Valencià».

· El discurs de Joan Fuster el 25 d’Abril del 1982.

· Fotogaleria del 25 d’Abril del 2022.