Diari La Veu del País Valencià
Governar en temps de guerra: les disputes internes en el PSPV d’Oriola

Des del 1979, els socialistes només han retingut l’alcaldia d’Oriola durant cinc anys. És el resultat de la suma de diversos períodes interromputs en una ciutat conservadora en què el PP ha dominat de manera ben clara. Des del 25 d’abril Carolina Gracia, del PSPV, ostenta l’alcaldia de la capital del Baix Segura després d’una moció de censura facilitada pels socialistes, per Ciutadans i per Canviem, el partit local de l’esquerra alternativa. La moció va servir per apartar del consistori Emilio Bascuñana, del PP. Els socialistes governen en minoria amb Ciutadans i amb el suport extern de Canviem.

Malgrat aquesta eventualitat, que en una ciutat com Oriola es pot dir que és històrica, l’agrupació socialista no viu el seu millor moment a la capital del Baix Segura. Carolina Gracia té un enemic clar, que és Antonio Zapata, qui fora alcalde accidental de la ciutat entre 2014 i 2015. Durant aquella legislatura, iniciada el 2011, l’ecologista Monserrate Guillén va ser investit alcalde, si bé va deixar el càrrec per malaltia. El va substituir Zapata, del PSPV, partit amb què governava en coalició.

Només un any més tard arribarien noves eleccions municipals i Zapata aspirava a postular-se com a alcaldable. El partit, en canvi, apostava per Carolina Gracia per ocupar aquesta posició de lideratge, tria que es va fer efectiva després d’unes primàries tancades als militants del partit a les quals Zapata no es va voler presentar. L’aspirant havia apostat per fer primàries obertes per a tota la ciutadania, però des de la direcció del PSPV, en aquell moment ja exercida per Ximo Puig –que esdevindria president de la Generalitat aquell mateix any–, es va preferir que només els militants escolliren els caps de llista dels PSPV als municipis valencians. Zapata no hi estava d’acord i no s’hi va presentar, si bé Carolina Gracia li va proposar anar com a segon a la llista. Oferta que Zapata va acceptar.

En aquell 2015 el PP es va tornar a imposar a les eleccions i l’entesa amb Ciutadans va ser suficient per a formar govern. Els socialistes, des de l’oposició, van fer explícita la divisió interna a final de legislatura. El regidor socialista Víctor Ruiz va dimitir per qüestions personals i el seu substitut havia de ser Emilio Zaplana. Aquell moviment va provocar una reconfiguració en les assignacions municipals als regidors del grup que va derivar en el fet que una altra regidora, Carmen Gutiérrez, va veure el seu sou reduït a la meitat. Antonio Zapata, amb Gutiérrez, es van donar de baixa del partit i ambdós van passar a formar part del grup de regidors no adscrits de l’Ajuntament d’Oriola.

Aquell episodi es va produir a inicis del 2019. Abans hi havia hagut una sèrie de capítols que havien reflectit les diferències entre Antonio Zapata i l’actual alcaldessa, Carolina Gracia. Per exemple, el fet que Gracia donara suport a Susana Díaz en les primàries a la secretaria general del PSOE. Zapata, pel seu compte, va apostar per Pedro Sánchez. Una diferència també visible en l’àmbit estrictament local. Carmen Gutiérrez havia anunciat la seua voluntat de donar suport a Isidro Grao com a candidat a secretari general dels socialistes a Oriola el 2018, un rival per a Carolina Gracia. És per això que els afectats en aquell moment, els pròxims a Zapata, consideren que la decisió de Gracia de retallar l’assignació municipal d’aquella regidora era un càstig per presumpta deslleialtat. Ara, a l’equip de Zapata per fer-se amb la secretaria local del PSPV, hi ha els esmentats Isidro Grao i Carmen Gutiérrez, entre altres.

La distància entre Zapata i Gracia encara té més capítols. L’any passat, l’exalcalde va ingressar a l’agrupació socialista de la localitat veïna de Dolors, també al Baix Segura, amb l’aval de qui era el secretari del PSPV a la comarca del Baix Segura en aquell moment, Manolo Pineda, també alcalde de Rafal. L’argument del seu entorn és que l’executiva d’Oriola li hauria impedit accedir a l’agrupació socialista local, atès que consideren Zapata com un trànsfuga. Tot ha canviat amb el canvi a l’executiva provincial del PSPV a les comarques del sud. Antonio Zapata, pròxim a Alejandro Soler, ha accedit a l’executiva provincial amb el nou líder provincial del PSPV, i amb aquesta nova situació ha pogut tornar al PSPV de la capital del Baix Segura, un partit que ara aspira a liderar a nivell local fent-se amb la secretaria general i, si això ocorre, a ser alcaldable socialista d’Oriola l’any que ve. El seu ingrés a l’agrupació local de la ciutat, per cert, ha motivat un recurs a Ferraz per part dels líders municipals del partit, que hi esperen resposta.

L’entorn de Zapata assegura que la seua intenció passa per bastir una candidatura unitària amb Carolina Gracia si es dona la possibilitat, atès que «la unitat és el seu gran propòsit». Des d’aquest mateix corrent són crítics amb el pacte de moció de censura entre PSPV, Cs i Canviem. Consideren que Carolina Gracia en particular, i els socialistes en general haurien d’haver explorat una aliança amb Canviem per governar amb el suport extern de Cs i, plantejada l’alternativa, «que cadascú s’haguera retratat al ple». Aquesta sentència la fan en referència al complicat paper de Cs al consistori oriolà, que hauria d’haver triat entre mantindre l’alcaldia en mans del PP –tot i haver criticat contínuament la gestió del partit– a canvi de mantenir la seua quota de poder o, en canvi, haver facilitat un relleu al consistori a canvi de perdre regidories de govern.

Des de l’òrbita de l’actual alcaldessa, per contra, recorden que la proposta d’una moció de censura va sorgir des de Cs i que un relleu a l’alcaldia sense ells al govern local era inviable. «Tant era així», matisen, «que els regidors de Canviem ho han acceptat i ha donat suport al canvi». Pel que fa a una possible llista integradora del PSPV oriolà de cara a les pròximes municipals, veus pròximes a Carolina Gracia ho consideren més difícil. Recorden l’episodi en què Zapata va passar al grup de no adscrits al consistori oriolà a pocs mesos de les eleccions del 2019. «Ens va deixar en una situació molt complicada», asseguren referint-se a Zapata, i vinculen el seu enfrontament amb Carolina Gracia al fet de «no haver paït» que l’actual alcaldessa fora la que comptava amb més suports per figurar com a alcaldable el 2015, «quan Zapata es pensava que havia de ser el primer de la llista pel simple fet d’haver sigut alcalde accidental». Alhora, també critiquen aquesta disputa pública en un moment en què el PSPV de la ciutat «s’ha de centrar en governar i ha d’aprofitar l’oportunitat». «Com pot voler consensuar alguna cosa una persona que actua així?», es pregunta una altra persona propera a l’alcaldessa, que destaca que Gracia sí que va «buscar la unitat» quan al 2015 li va oferir el segon lloc a les llistes.

Tot i que des de l’entorn de Gracia ho neguen, des del de Zapata consideren que se li ha intentat impedir aspirar a liderar la secretaria general del PSPV local. Si hi haguera disputa oberta entre tots dos per liderar el PSPV oriolà hi ha un antecedent que podria servir per intentar vaticinar els resultats: a les primàries per triar secretari provincial, el candidat derrotat, Antoni Francès, pròxim a Carolina Gracia –i al president Ximo Puig– va guanyar amb el 60% dels vots –134 paperetes. Alejandro Soler, el candidat vencedor i el d’Antonio Zapata, va ser menys votat a la capital del Baix Segura, amb 88 vots.

Comparteix

Icona de pantalla completa