Diari La Veu del País Valencià
L’Alt Comissionat per al finançament alerta que per garantir l’Estat del benestar calen més impostos

L’alt comissionat de la Generalitat Valenciana per al finançament autonòmic, José Antonio Pérez, ha exigit aquest divendres al govern espanyol resoldre el desajustament estructural entre ingressos i despeses públiques, advertint que és un problema «eminentment polític» i una cosa «ineludible perquè el país puga funcionar amb normalitat».

«No podem tindre un Estat del Benestar danès amb els impostos irlandesos, és incoherent», ha traslladat des de la comissió de les Corts que investiga el deute públic del País Valencià, on ha destacat que «Espanya no gasta molt però ingressa encara menys: un 4% i un 7% per sota de la mitjana europea» respectivament.

En tot cas, ha rebutjat que «necessàriament l’única solució siga pagar més impostos» o recentralitzar les competències autonòmiques, sinó que cal compatibilitzar les expectatives dels ciutadans sobre els serveis públics i el seu esforç fiscal.

Durant la seua intervenció, l’expert ha exposat que la pandèmia va posar de relleu la mancança de despesa social arrossegada per l’Estat des de la crisi del 2008, a més d’advertir que per a ser un país descentralitzat cal «simetria» en la presa de decisions al Consell de Política Fiscal i Financera, perquè creu que el que hi ha actualment és «desordre».

També caldria canviar, segons considera l’expert, el sistema de governança de l’Agència Tributària, ja que «recapta per a tots, però només es governa des d’una administració», i això és una «incongruència» en comparació amb estats federals com ara Alemanya. «Han passat quaranta anys des de la descentralització, i hem d’acabar el treball», ha destacat, i també ha donat importància al fet que l’Estat ha d’actuar «com un bon pare i comportar-se lleialment amb les autonomies».

Pérez també ha defensat que el dèficit de les comunitats autònomes com el País Valencià és estructural «i s’ha donat amb tots els governs», un problema que ha relacionat amb la fórmula amb què el govern espanyol aplica l’estabilitat pressupostària i amb el sistema de finançament autonòmic. Ha apuntat, al respecte, que els objectius de dèficit que marca el Ministeri d’Hisenda «mai no han tingut un document explicatiu en què es reflectisca la seua lògica».

En clau valenciana, l’economista ha dit que «hui, a Espanya, ningú discuteix ja l’infrafinançament» del País Valencià, i ha defensat una redistribució de recursos o una reforma tributària després de resoldre el problema de l’equitat entre autonomies i Estat. «El sistema de finançament ha quedat ancorat a l’statu quo», ha lamentat.

A més, ha relacionat l’infrafinançament valencià amb el model, que no s’ha ajustat a la població, i ha demanat que aquest siga el criteri central de la reforma. Alhora, Pérez s’ha mostrat partidari de condonar el deute acumulat pel País Valencià en base als plantejaments de la Sindicatura de Comptes i de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques, l’IVIE, que són «totalment viables».

Amb tot, qui fora director general de Pressupostos ha defensat que el País Valencià es manté en la «senda estable» d’endeutaments acumulats els últims 15 anys, i ha posat en valor que «realment la tresoreria de la Generalitat ha millorat moltíssim».

També ha defensat que la Generalitat Valenciana no ha de reduir la despesa en serveis públics malgrat l’infrafinançament, tot i que ha reconegut que ha de ser «extremadament escrupolosa» per a no superar la mitjana.

Comparteix

Icona de pantalla completa