Diari La Veu del País Valencià
Polítics i empresaris es conjuren per convertir Sagunt en un gran «hub» europeu

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha pronosticat que l’Estat té possibilitats d’esdevenir un gran hub europeu de producció de bateries per a vehicles elèctrics gràcies a la futura construcció de la gigafactoria de Volkswagen a Parc Sagunt II. Es preveu que estiga operativa el 2026.

«Pràcticament, cap altre país podrà dur a terme un desplegament del vehicle elèctric tan integral», ha celebrat el president espanyol a la presentació del projecte als terrenys del parc empresarial al costat del president del Grup Volkswagen, Herbert Diess; del titular del consell d’administració de Seat, Thomas Schmall; de la ministra espanyola d’Indústria, Reyes Maroto; i del president de la Generalitat, Ximo Puig.

Els representants de la multinacional s’han compromés a accelerar la construcció i a la creació de 3.000 llocs de treball directes i qualificats d’ací al 2030, a més d’avançar que la planta s’abastirà en un 20% d’energia solar gràcies a Iberdrola com a sòcia del projecte presentat al PERTE del vehicle elèctric. Aquesta planta solar, amb una inversió de 500 milions de la companyia elèctrica, abastarà 250 hectàrees i se situarà a menys de 10 quilòmetres de la gigafactoria. Segons les previsions, la construcció de la gigafactoria començarà el primer trimestre del 2023, ocuparà una superfície de 200 hectàrees, iniciarà la producció el 2026 i serà gestionada per l’empresa Power Co de Volkswagen. Alhora, tindrà una producció anual de 40 Gwh per a subministrar el volum total de cel·les a les plantes de Martorell (el Baix Llobregat) i Pamplona.

Aquest és un dels eixos del projecte «Future: Fast Forward», que van registrar aquest dimecres Volkswagen i Seat en una aliança amb 62 empreses d’àmbit estatal i internacionals. En conjunt preveuen mobilitzar 10.000 milions d’euros per a l’electrificació arreu de l’Estat, 3.000 dels quals aniran a parar a la planta de Sagunt.

Pedro Sánchez, amb certa eufòria, ha assegurat que la gigafactoria serà la primera de bateries de l’Estat i ha garantit que les administracions compliran perquè estiga operativa el 2026. El president espanyol ha assegurat que «hui corren nous temps i bons», i ha defensat que l’elecció de la ubicació es deu a la seua connectivitat per mar, aire i carretera, al capital humà i a la proximitat amb nuclis de recerca. A més, ha titllat Parc Sagunt com «un èxit logístic», i també ha assegurat que la ciutat prompte estarà connectada amb el Corredor Mediterrani.

També parlant en termes de futur, Sánchez ha destacat que la gigafactoria encaixa amb el seu projecte de país perquè l’Estat no es quede enrere en el desenvolupament tecnològic. «Volem, des de Sagunt, liderar aquests processos», ha dit. De fet, Sánchez confia que les inversions públiques per garantir el funcionament de la gigafactoria «ajudaran al gran canvi de la cultura del vehicle elèctric», i ha animat les empreses a reconvertir les seues línies de producció. Sánchez també ha relacionat l’acte amb les dades d’ocupació d’abril, les millors en els últims anys, que segons ell «dibuixen un futur brillant per al mercat laboral espanyol malgrat les dificultats provocades per una guerra extremadament injusta», deia en referència a la invasió russa contra Ucraïna.

Pel seu compte, Herbert Diess, president de Volkswagen, ha reiterat que estan preparats per invertir més de 10.000 milions d’euros amb els socis del projecte «Future: Fast Forward», en el que segons assegurà serà «la inversió industrial més gran de la història d’Espanya». Segons indica, la de Sagunt serà la tercera fàbrica de bateries d’Europa, i també està segur que l’Estat jugarà «un paper decisiu al green deal europeu i que el 2050, com a tard, Volkswagen serà una empresa neutra en emissions de CO2 gràcies a l’energia solar i eòlica». Alhora, el president del consell d’administració de Seat, Thomas Schmall, ha assenyalat que hi va haver «una competència enorme» per acollir la gigafactoria a Sagunt.

Finalment, el president valencià, Ximo Puig, ha assegurat que la gigafactoria «canviarà la vida de centenars de milers de valencians i marcarà el futur de les properes generacions com el moviment empresarial més important en mig segle». Puig també ha agraït a Sánchez el seu «ferm compromís» amb el País Valencià, i ha reconegut que hi havia «un cert deute amb Sagunt» després del tancament dels Alts Forns a mitjan anys vuitanta, quan l’atur en el sector industrial va augmentar exponencialment a la zona.

Comparteix

Icona de pantalla completa