Josep Sorribes publica «Ni casta ni caspa», una reflexió sobre la nostra realitat econòmica, social i territorial

Vincle Editorial presenta un nou títol de la seua col·lecció Panorama

Vincle Editorial presenta un nou títol de la seua col·lecció Panorama: Ni casta ni caspa, de Josep Sorribes. Un llibre que planteja una reflexió al voltant de la nostra realitat econòmica, social i territorial, que es mou entre globalitat i localitat, a partir d'uns valors prèviament explicitats. «Valors d'un radicalisme democràtic que rebutgen l'endèmica dominació de la “casta” que cerca perpetuar-se a costa de la col·lectivitat, i la pervivència d'un pensament “caspós” sempre molt funcional per als poders dominants, que es nodreix de tòpics, llocs comuns i resistències al canvi i que, a casa nostra, encapçala un nacionalcatolicisme de factura rància amb el beneplàcit i el suport d'una dreta política impresentable», explica l’editorial.

En la primera part, «Els valors», l'autor reflexiona sobre temes que considera bàsics i que ens permeten bastir un cert mapa mental per a ubicar, filtrar i qualificar l'allau d'informació a la qual ens veiem sotmesos, com ara què significa ser d'esquerres al segle XXI, què comporta ser liberal, laic i republicà, o com entenem o malentenem la qüestió de gènere, l'educació, el civisme, la cultura, la religió o la política. En la segona part, «El vessant econòmic», aborda l'economia política i l'estat del malestar. La tercera i última part, «El dit en el mapa: València i l'àrea metropolitana», esdevé una guia bàsica sobre la ciutat de València i els seus problemes no resolts.

Com assenyala Sorribes, «poder i tradició entrebanquen i dificulten un estat raonable de benestar material i mental de la nostra societat que hauria de ser un lloc més amigable i menys insolidari, on es respectaren uns drets i llibertats individuals que no es poden exercir de forma excloent». A més, «la contínua perversió del llenguatge, l'ús reaccionari del terme llibertat és, per descomptat, un dels trets més destacats d'una ofensiva dretana econòmica i política, que lluita per mantenir els seus privilegis enfront de qualsevol temptativa de modificar l'ordre establert, per modesta que siga aquesta».

Ni casta ni caspa s'obri amb un pròleg de Ricard Pérez Casado, alcalde de València del 1979 al 1988.

Josep Sorribes (València, 1951). Economista especialitzat en Economia regional i urbana amb la ciutat de València i el País Valencià com a objectes d'estudis. Va ser professor de la Facultat d'Economia de la Universitat de València (1973-2018) i cap de servei i cap de gabinet d'alcaldia a l'Ajuntament de València (1979-1989). Col·labora amb diverses revistes especialitzades i mitjans de comunicació com El Temps, L'espill, L'Avenç, Serra d'Or, Mètode, El País i eldiaricv. Entre les seues obres destaquen Desarrollo capitalista y proceso de urbanización en el País Valenciano 1960-1975 (1985), La Ciudad, Economía, Espacio, Sociedad y Medio Ambiente ( 2012) i Valencia 1940-2014: construcción y destrucción de la ciudad ( 2015). Amb Nèstor Novell és autor de Nou viatge al País Valencià (2017) i Notícia del País Valencià (2022).