Diari La Veu del País Valencià
Tàrrega acull diumenge l’estrena a Catalunya de l’obra «El tocadiscos de Joan Fuster»

El Teatre Ateneu de Tàrrega acollirà aquest diumenge l’estrena a Catalunya de l’obra musical El tocadiscos de Joan Fuster. Es tracta d’una producció de l’edició d’enguany del Barnasants que ja s’ha pogut veure a València i Castelló de la Plana i arriba ara al Principat en el marc del concepte «descentralitzador» que té el festival a l’hora d’acostar la cultura i la cançó d’autor arreu del domini lingüístic. L’autor de l’obra és Pau Alabajos, que ha explicat que es basa en una tertúlia situada el 1981 entre una periodista jove i Joan Fuster, a sa casa, en un moment en què l’autor es troba ja una mica «descregut de la política» després de veure les «traïcions i renúncies» fetes de des de diferents àmbits.

Alabajos ha contat que durant l’obra, Fuster i la periodista parlen sobre música, amb el tocadiscos en un punt important de la sala. La conversa està inspirada en textos reals, fragments extrets de la «literatura fusteriana». La música s’interpreta en directe amb una banda que compta amb la participació de diferents cantautors nascuts després de la mort de Franco i que se senten hereus del patrimoni musical de la lluita antifranquista. Diumenge a Tàrrega hi haurà Sandra Monfort, Feliu Ventura i el mateix Pau Alabajos. Al muntatge hi actuen Alfred Picó, que fa de Fuster, i Lara Salvador.

El director del Barnasants, Pere Camps, s’ha mostrat molt content de poder estrenar El tocadiscos de Joan Fuster a Tàrrega i ha recordat que «una de les obsessions del festival des del seu naixement ha estat la de fer arribar la cultura i la cançó d’autor arreu del territori dels Països Catalans, però no només a les capitals, Barcelona, València i Palma, sinó a altres municipis». Enguany el certamen ha programat 160 concerts i Camps ha assenyalat que aquest Tocadiscos de Joan Fuster representa l’esperit del «Barnasants confederal».

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Tàrrega, Carlos Vílchez, ha valorat la vinculació de Tàrrega amb Joan Fuster a través d’aquesta estrena i ha destacat que la capital de l’Urgell ja té l’honor de ser la ciutat de Manuel de Pedrolo, on té la casa i on va ser un «intel·lectual destacat amb els seus paral·lelismes» amb l’autor valencià. En aquest sentit, Vílchez ha avançat que d’ací a un més la Plataforma per la Llengua té previst donar el tret d’eixida del Correllengua 2022 a Tàrrega i per això ha dit que «no és casualitat» que Joan Fuster tinga aquests vincles amb la ciutat.

Comparteix

Icona de pantalla completa