El Barcelona Poesia 2022 ret homenatge a Joan Fuster, Pau Riba i Pier Paolo Pasolini

Poesia, música, teatre i altres disciplines es donaran la mà una vegada més

El festival Barcelona Poesia arriba aquest 2022 a la 25a edició amb una cinquantena llarga d'activitats repartides entre l'11 i el 18 de maig a diversos indrets de la ciutat. Hi participaran 130 poetes, músics i creadors catalans i d'arreu, amb les habituals interseccions entre recitals, concerts i altres disciplines. El tret d'eixida serà un homenatge a Pau Riba, en forma de pregó al balcó de La Virreina protagonitzat per Núria Martínez Vernis i un seguici posterior de De Mortimers. 

En l'apartat d'homenatges n'hi haurà també per a Joan Fuster, en el centenari del seu naixement, amb una lectura a càrrec de Joan Dausà i Esther Climent, així com el director i poeta italià Pier Paolo Pasolini, amb una marató de 12 hores de lectures dels seus poemes, oberta a la participació de tothom.

També s'ha preparat una acció poètica de record al poeta visual Guillem Viladot, de la mà de les artistes visuals Irene Visa i Anna Dot. I encara en el terreny dels homenatges i reconeixements, se celebrarà el huitanté aniversari de Narcís Comadira, i es reivindicarà Jordi Pope, veu de la contracultura poètica dels anys huitanta a casa nostra.

Barcelona Poesia torna a la normalitat després de dos anys i amb Maria Callís com a nova co-comissària, al costat de Josep Pedrals. Al llarg de huit dies la cita s'expandeix amb 21 equipaments arreu de la ciutat, entre els quals el jardí del Museu Marès, la Fabra i Coats, el MNAC, la Sala Beckett, el TNC, el Palau de la Música, Casa Elizalde i diverses biblioteques públiques, entre molts altres.

Poesia, música, teatre i altres disciplines es donaran la mà una vegada més. Per exemple, la nit inaugural serà per a la poesia experimental dels artistes Tomomi Adachi i Pamela Z. Entre els 130 participants d'aquesta edició hi haurà algunes grans figures del panorama poètic internacional actual com Alice Oswald o la romanesa Marta Petreu.

En el marc del certamen, tindrà lloc la cerimònia d'entrega dels Premis Jocs Florals de Barcelona, que enguany ha recaigut en la poeta i música Glòria Coll Domingo. L'acte se celebrarà el 16 de maig al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona. L'esdeveniment clourà dos dies després, el dimecres, al Palau de la Música amb el XXXVII Festival Internacional de Poesia, amb poetes d'edats, orígens i propostes líriques diferents: el poeta de Moçambic Hironina Joshua, el poeta siriokurd Golan Haji, la romanesa Marta Petreo, Ángelo Néstore, l'ucraïnesocatalà Andrii Antonovsky, l'anglés Alice Oswald i el català Jordi Pàmias.