Diari La Veu del País Valencià
«Abella», una rondalla d’Enric Valor plena de màgia

La rondalla d’Enric Valor Abella té un argument bàsic que ens és familiar, ja que s’assembla al que ha estat popularitzat arreu del món amb el títol La bella i la bèstia.

Abella és una jove valenta i de bon cor i, per ajudar son pare, ha d’anar a viure a un palau habitat per un home monstruós. L’enveja de les seues germanastres Murgulina i Girgolaina, li complicaran encara més les coses. Com ho superarà? Hi haurà bondat sota l’aparença terrible d’aquell homenot que viu en un palau màgic?

En la rondalla la història comença a les muntanyes de Mariola: «Això va anar i era un matrimoni que vivia a Banyeres de Mariola, i tenia tres filles. A l’home li deien Jaumet de la Barcella, i era comerciant de teixits. Era un comerciant antigot, antigot, de botigueta de poble.»

Com que cal modernitzar el negoci, se’n va a la ciutat: «I Jaumet, pels camins que travessaven els boscos de Banyeres a Bocairent, hala, hala, tric-trac, a l’alegre trot de l’haca, va anar fent camí cap a la capital del regne.

–A València, qui no hi va no ho pensa! –repetia Jaumet el vell refrany de les muntanyes, i el cor se li omplia tot de goig d’anar a la capital».

D’aquesta manera la màgia s’esdevé, com sol passar als contes populars arreplegats per Enric Valor, a casa nostra, lluny dels foscos boscos del centre d’Europa o de les terres de l’orient: «Quan anava de camí a Catarroja, de sobte, un record el va espantar…»

Si en voleu saber més, podeu llegir les primeres pàgines de la versió adaptada per Jordi Raül Verdú i il·lustrada per Àngela Barratxina en el volum 5 de les Rondalles Valencianes d’Enric Valor, d’Edicions del Bullent.

Comparteix

Icona de pantalla completa