Diari La Veu del País Valencià
«75 días», la pel·lícula del cas Alcàsser, arriba aquest divendres als cinemes

La pel·lícula 75 días, dirigida per Marc Romero, arriba divendres a les sales de cinema després d’haver-se estrenat al Festival de Màlaga. La intenció del director és traslladar a l’espectador «el suspens» de les investigacions pel crim de les xiquetes d’Alcàsser des d’una nova perspectiva allunyada de la polèmica que va envoltar la seua difusió als anys noranta. «La gent es creu ama d’aquest cas», ha lamentat el director, qui assegura que el públic trobarà a la pel·lícula una història diferent del que espera.

La producció, que pretén fer un gir «totalment nou», però sempre «respectant les famílies», explica la història dels crims d’Alcàsser centrant-se, al llarg dels 119 minuts, en la investigació policial «i no en les xiquetes». Per això, tots els noms dels personatges són diferents als de la història real.

Així ha definit la pel·lícula el seu director, qui ha convidat els espectadors que vagen «amb la ment en blanc a descobrir una història totalment diferent», una història que ha encarat «amb molt de vertigen i respecte» amb l’actor Javier Albalá, amb qui ha presentat la pel·lícula aquest dijous als cines Kinépolis en el marc del Festival Antoni Ferrandis de Paterna. Li acompanyaven els altres intèrprets: Macarena Gómez, Antonia San Juan, Mario Martín i Carlos Reyes.

La pel·lícula va nàixer de la convivència entre Romero i el seu germà, ja que aquest últim treballava com a criminòleg i psicòleg forense del cas Alcàsser i a la presó de Picassent amb delinqüents violents. «De tant escoltar-lo», el director va augmentar l’interès en gravar aquest film i es va qüestionar «per què es podien fer pel·lícules basades en altres crims» i, en canvi, «aquest no es podia explicar des del punt de vista de les investigacions».

L’acció, que va transcórrer als noranta, ha sigut recreada en plató i amb decorats per contextualitzar l’època amb la finalitat que «l’espectador es trobe en un món molt llunyà» en el temps i a la vegada molt proper, «perquè la gent reconeixerà tot el que ix al film».

Un dels aspectes més complicats a l’hora de rodar va ser la participació de la Guàrdia Civil perquè, segons el director, «ells van dur a terme unes investigacions que no van ser satisfactòries, perquè trenta anys més tard hi ha un sumari obert a Alzira». Alhora, Romero ha advertit que, com a cineasta, es dedica a retratar una època i a explicar uns fets. «Però els responsables són la justícia, i s’ha d’aprendre a separar», ha assegurat.

Marc Romero també ha explicat que han rebut crítiques de la pel·lícula sense haver-se estrenat per, considera, «la gent es creu ama del cas Alcàsser».

Per a Javier Albalá, un dels actors protagonistes, interpretar Vicente –qui representa Fernando García en la vida real, el pare d’una de les xiquetes assassinades– ha suposat un procés de comprensió «d’unes circumstàncies molt difícils». «Es tracta d’un fet que no he viscut, habitar tot aquest dolor tenia un compromís i una implicació de duresa», ha assegurat.

L’intèrpret ha destacat que va fer un gran grup amb els altres actors i que es van comprometre amb un dolor que, «es vulga o no, al final te l’acabes emportant a casa».

Comparteix

Icona de pantalla completa