Diari La Veu del País Valencià
L’Operació Assut ix a la llum pública amb desenes d’imputats vinculats al PP i al PSPV

El jutjat d’instrucció número 13 de València ha fet públic el sumari de la macrocausa Assut, que afecta diversos alts càrrecs de l’Ajuntament de València, tant del PP com del PSPV. La causa investiga possibles tractes de favor mutus entre polítics i contractistes per a desenvolupar operacions immobiliàries a canvi de regals i de diners. La part del sumari feta pública no és la totalitat de la causa, que continua sent investigada per part del tribunal esmentat i de la Guàrdia Civil.

L’operació se centra molt especialment en el José María Corbín, cunyat de l’exalcaldessa Rita Barberà i advocat, que va ser descobert el 2017 evitant el pagament d’impostos i que va haver de regularitzar la seua situació fiscal a còpia de pagar més de mig milió d’euros. Corbín, que va ser detingut i empresonat durant unes setmanes el 2019, és investigat per haver cobrat comissions a empreses relacionades amb l’Ajuntament del cap i casal a canvi de contractes públics. La seua dona, qui era germana de Rita Barberà, i les seues tres filles, també estan implicades en el cas.

Un altre dels grans esquitxats en el cas era, també, molt pròxim a Rita Barberà. Es tracta de l’exvicealcalde Alfonso Grau, qui també va ser detingut i empresonat per haver cobrat, presumptament, més d’un milió d’euros en metàl·lic. L’altre polític amb transcendència assenyalat per aquest cas és Rafa Rubio, del PSPV, exregidor i exsubdelegat del Govern espanyol, que també hauria participat, presumptament, en el cobrament de comissions a empresaris a canvi d’adjudicacions. Rubio va passar dos mesos a la presó després de ser detingut ara fa un any, i va ser arrestat amb José Luis Vera, cap dels serveis jurídics de Divalterra, empresa de la Diputació de València que Fiscalia va relacionar amb les possibles corrupteles el llavors president de la institució provincial, Jorge Rodríguez, que va deixar el càrrec i va abandonar el PSPV per passar a liderar una llista d’àmbit local a Ontinyent, ciutat de què continua sent alcalde. Pepe Cataluña, històric del PSPV i responsable de finances del partit durant molts anys, també està assenyalat per aquesta causa.

L’empresari més relacionat amb els socialistes dels qui apareixen en la causa és Jaime Febrer, constructor i promotor immobiliari que també va ser detingut i que hauria pagat 300.000 euros a l’esmentat Rafa Rubio a canvi de contractes.

Els delictes que s’investiguen en aquest cas són els de tràfic d’influències, prevaricació, suborn, falsedat documental, blanqueig de capitals, associació il·lícita i organització criminal. Vora seixanta persones figuren com a investigades i vuit d’aquestes seran citades a declarar durant la primera setmana de maig. Encara resten cinc pces del cas sota secret de sumari

Comparteix

Icona de pantalla completa