Diari La Veu del País Valencià
Compromís i UP demanen al PSOE que no retarde la reforma del finançament

Els grups de Compromís i UP a les Corts han demanat aquest dimecres al PSOE que no pospose la reforma del finançament autonòmic després de l’esborrany que va presentar el Ministeri d’Hisenda a l’inici de l’any. Tanmateix, el PSPV ha apuntat que el nou líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, defensa com a president gallec un model «contrari als interessos dels valencians». Per la seua part, l’oposició ha desconfiat dels compromisos del govern espanyol.

El portaveu socialista d’Hisenda, José Muñoz ha mantingut abans del ple que «el govern espanyol ha complit» amb el compromís de presentar un esborrany del nou model de finançament, un «esquelet» que «està damunt de la taula» i a partir del qual la resta d’autonomies i partits han de definir-se. També ha subratllat que la posició del PSOE és «inequívoca» i que la reforma és urgent i ha d’estar basada en la població ajustada, així com que l’Estat ha de destinar fons transitoris d’anivellament fins que siga una realitat.

La síndica de Compromís, Papi Robles ha anunciat la presentació d’una proposició no de llei (PNL) urgent per debatre’s en el pròxim ple, amb l’objectiu d’«escenificar» la unitat de les Corts i reprendre els acords aconseguits per reformar el finançament. «Continuem posant damunt de la taula la coherència que ha de tindre qualsevol representant del poble valencià», ha asseverat.

En aquesta proposta, la coalició demana la reforma immediata del finançament i insta la Generalitat a impulsar les accions necessàries per assolir-ho, a més de convocar a diputats i senadors valencians a una trobada al maig per coordinar accions sobre aquest tema.

Per la seua part, la portaveu d’UP, Pilar Lima, ha remarcat que «una vegada més, sembla que el bipartidisme parla, però no escomet cap fet» en matèria de finançament, i ha recordat que és una reclamació que ve de dècades i afecta els serveis públics.

Ha lamentat que PSOE i PP decidisquen «posposar aquest debat a Madrid» quan l’infrafinançament és la causa del 78% del deute acumulat del País Valencià segons un recent informe de la Sindicatura de Comptes, fins a quasi 42.000 milions d’euros que equivalen a cinc vegades el pressupost anual de la Conselleria de Sanitat.

«Continuarem pressionant a Pedro Sánchez i a la ministra M. Jesús Montero», ha asseverat Lima, després que el seu company Ferran Martínez haja lamentat que el PP «assumisca la posició que tenia Feijóo com a president de Galícia».

Comparteix

Icona de pantalla completa