Diari La Veu del País Valencià
Un dia més de Pasqua, a la Font d’en Carròs

A la Font de Carròs (la Safor), quan algú diu: «Un dia més de Pasqua!», tothom sap que es refereix al dia de la «Badà», que se celebra l’endemà de la festivitat Sant Vicent Ferrer. I això és el que Pilar Gregori ha volgut contar als lectors del llibre infantil titulat precisament així: Un dia més de Pasqua!, un volum publicat per l’editorial Lletra Impresa que compta amb les il·lustracions dels germans Jaume i Rosa Fuster Serquera, veïns també del mateix municipi.

Gregori narra la història d’Aila i Leax, dos germans que passen una temporada a la Font, el poble dels seus iaios, que és ben peculiar. Diuen que els de la Font són «cabuts». Però, per què? A la Font, hi ha comparses de moros i cristians, la festa dels Quintos, un molí abandonat okupa, el record viu d’una fàbrica de taulells hidràulics, i l’esmentada festa de la «Badà».

Tots dos viuen una aventura basada en l’amistat, la cooperació i la solidaritat. La narració també indaga les arrels familiars i populars. A més, hi trobem alguns dels costums més arrelats de la Pasqua: menjar la mona o tonya, amb l’ou pintat de coloraines, i el panou, la coca boba o de llanda, amb xocolate, sobrassada o llonganissa. Els xiquets estrenen espardenyes o pasqüeres, juguen a botar la corda, a boletes o a la trompa, i empinen el catxirulo o la milotxa.

Pilar Gregori va començar a treballar molt jove fent de mestra de Pedagogia Terapèutica amb l’alumnat que tenia dificultats per aprendre. És del Col·lectiu de Mestres de la Safor, l’Escola d’Estiu, Els Moviments de Cooperació Pedagògica… Després de jubilar-se, ha continuat lligada a l’aprenentatge i és per això que amb aquest llibre pretén que els infants coneguen els costums del poble valencià i aprenguen a estimar-los, parlar-ne i escampar-los per tot arreu.

Comparteix

Icona de pantalla completa