Diari La Veu del País Valencià
Els centenaris de Fuster, Pasolini i l’«Ulises» de Joyce, protagonistes a la Fira del Llibre de València

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te’n ací.

El centenari del naixement de Joan Fuster, el del director de cinema Pier Paolo Pasolini i el de la publicació d’una de les obres més destacades de la literatura del segle XX, l’Ulises de James Joyce, seran les efemèrides que marcaran la programació de la Fira del llibre de València, que s’uneix a les commemoracions amb xerrades i presentacions.

Entre els actes destacats en homenatge a Joan Fuster en la 57a edició de la Fira del Llibre de València, que se celebrarà del 28 d’abril al 8 de maig, hi ha la taula «Pel Camí de Joan Fuster», que tindrà lloc el dissabte 30 d’abril. Toni Mollà, Emili Piera, Lourdes Toledo i Joan Garí parlaran dels seus últims treballs relacionats amb l’obra de l’autor de Sueca. La taula la moderarà Manolo Gil.

Dilluns 2 de maig, la Universitat de València organitzarà una taula rodona en què es presentaran diverses publicacions relacionades amb l’autor: el número 67 de la revista L’Espill, La nació literària de Joan Fuster i Joan Fuster: escrits de crítica cultural. La trobada s’emmarca dins l’Any Fuster a la Universitat de València, institució que té des del 1993 una càtedra en nom de l’autor. La taula la presentaran Vicenta Mestre, rectora de la UV, i hi intervindran Gustau Muñoz, Vicent Simbor, Francesc Pérez i Moragon i Ferran Carbó.

Dos dies més tard, dimecres 4 de maig, Salvador Ortells i Francesc Pérez i Moragón, director de la Casa Fuster i comissari de l’Any Fuster respectivament, presentaran el llibre Joan Fuster i Sueca (Edicions 96), en què analitzen la vinculació de l’escriptor amb el seu poble. A l’endemà se celebrarà el debat titulat «Vindrà l’hora de viure dins dels versos», en què Jaume Pérez Montaner, Teresa Pascual i Josep Ballester reflexionaran sobre la poesia de Fuster. Aquest últim acte l’organitzen l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i el PEN Català. L’últim dia de la Fira, el diumenge 8 de maig, Toni Mollà, Josep Antoni Fluixà i Carme Manuel conversaran sobre l’obra i la figura de Joan Fuster.

D’altra banda, el centenari de Fuster coincideix també amb el d’un altre gran protagonista cultural del segle XX, Pier Paolo Pasolini, escriptor, poeta i director de cinema italià. El seu llegat tindrà presència a la Fira amb la presentació del llibre Pasolini, el último profeta, escrit per Miquel Dalmau i editat per Tusquets. L’esdeveniment tindrà lloc el diumenge 1 de maig.

També tindrà un paper central una de les grans ombres literàries del segle XX, l’«Ulises» de James Joyce, que enguany també compleix cent anys de la seua publicació.

Comparteix

Icona de pantalla completa