Diari La Veu del País Valencià
Una taula redona aborda la Renda Bàsica Rural Condicionada a Suera (la Plana Baixa)

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te’n ací.

La Mancomunitat Espadà-Millars (MEM) i l’Ajuntament de Suera (la Plana Baixa) van organitzar dissabte passat una taula redona per reflexionar sobre «Polítiques socials per a la igualtat i el benestar: la Renda Bàsica Rural Condicionada (RBRC)», dins del cicle de conferències i debats «Diàlegs», a la qual va assistir públic de diferents municipis. Durant la jornada també es va presentar el Grup Pensar la Igualtat, una iniciativa de l’agent d’igualtat de la MEM, Josep Arrandis Garcia, amb l’objectiu de reflexionar amb diferents enfocaments i perspectives la igualtat i l’equitat de manera interseccional a l’entorn rural.

En l’acte, s’hi van tractar els desafiaments i reptes més immediats als quals s’enfronten els entorns rurals, com ara el despoblament, la falta de recursos, les múltiples desigualtats enfront dels grans centres urbans o els enfocaments professionalitzadors, entre altres, en el context del Parc Natural de la Serra Espadà.

Així, Josep Arrandis Garcia va introduir el paper de les polítiques socials i la RBRC com a ferramenta discriminatòria cap a una equitat restitutòria amb l’entorn rural i també de cara a minorar els estralls produïts per les violències masclistes; Jose Vicente Escobar, director del Parc Natural, va plantejar la necessitat d’una aliança conjunta entre els diferents municipis del Parc; l’empresari i activista per la Renda Bàsica Universal José J. Arrandis Sorribes va abordar algunes de les diferents problemàtiques amb què s’enfronten els municipis rurals i va presentar el seu concepte i proposta de la RBRC, i, finalment, el professor d’Economia Pedro Gozalbo va disseccionar algunes de les dificultats i reptes a tindre en compte en els municipis del Parc des d’una perspectiva comunitària.

La Renda Bàsica Rural Condicionada (RBRC) introdueix un nou concepte a la Renda Bàsica Universal (RBU), sempre tenint en compte el context actual, en el qual aquesta encara no està implementada. La RBRC s’ha pensat des de la idiosincràsia del context rural i amb una premissa de rerefons: aconseguir una determinada equitat respecte als contextos urbans trencant els desequilibris que, indirectament, han creat una ciutadania de segona respecte a l’accés a determinats recursos socials i administratius per a la seua població.

D’aquesta manera, la Renda Bàsica Universal (RBU) presenta una nova línia de reflexió sorgida a les comarques del nord del País Valencià amb la Renda Bàsica Rural Condicionada (RBRC). L’interés suscitat per la jornada va concloure amb una nova proposta de continuïtat per part del president de la Diputació de Castelló, José Martí, a fi de donar continuïtat al debat des de les aportacions de l’administració i agents polítics.

Comparteix

Icona de pantalla completa