Diari La Veu del País Valencià
El Botànic presenta la proposta de taxa turística

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te’n ací.

Els tres grups polítics del Botànic, PSPV, Compromís i Unides Podem, han presentat aquest dilluns la proposta de taxa turística que podran aplicar els ajuntaments quan passe un any de la moratòria des de la seua aprovació, prevista per a finals d’aquest any. Els consistoris, que decidiran si aplicar-la o no, podran establir dos trams anuals per a la seua aplicació segons la temporada turística.

Així es recull en la proposta de llei de l’Impost Valencià Sobre Estades Turístiques, el nom oficial de la popularment coneguda com a taxa turística, que els socis del Botànic estan discutint des del 2016. Ara s’inicia una tramitació que pot cloure sobre el mes de novembre, per la qual cosa aquest impost no es podrà aplicar abans del 2024 tenint present la moratòria.

Aquest nou tribut es dirigeix als establiments hotelers, càmpings i àrees de pernoctació per a autocaravanes, cases rurals, albergs turístics i les acampades en finca particular amb vivenda habitada; els blocs i conjunts de vivendes turístiques, les vivendes d’ús turístic i les embarcacions de creuer i iots turístics quan realitzen escala en algun port del País Valencià.

La proposició apunta que els ingressos obtinguts per aquest impost estaran dirigits, «en la seua totalitat, a inversions i despeses vinculades a la promoció, impuls, protecció, foment i desenvolupament del turisme sostenible».

Entre els objectius marcats hi ha millorar els serveis i la promoció turística, impulsar una mobilitat més sostenible, especialment en aquelles zones de major afluència; protegir i regenerar el medi ambient, els recursos naturals i la seua promoció com ara el patrimoni amb un interès diferenciador i conservar i reparar el patrimoni cultural, així com incentivar la participació dels turistes en les activitats i esdeveniments culturals i festius.

També s’adreçarà a «les polítiques d’accés a l’habitatge en aquelles zones afectades per un increment de preus com a conseqüència de l’afluència turística», per a lluitar contra l’intrusisme i el frau en el sector de l’allotjament turístic, per a impulsar bones pràctiques laborals i per a la lluita contra la precarietat laboral en el sector, així com per a millorar les infraestructures, les reformes urbanes i les dotacions turístiques i per a «impulsar un turisme més inclusiu, accessible i social», i per a «millorar els barris amb més flux turístic».

La taxa planteja nou exempcions en la seua aplicació, entre aquestes les estades dels menors de 16 anys, les motivades per qüestions de salut o les de competicions esportives oficials. També n’estaran exemptes les estades subvencionades per programes socials de les administracions públiques de qualsevol Estat membre de la Unió Europea o les que es realitzen per causa de força major.

N’estaran exemptes, també, les estades realitzades als albergs juvenils integrats a la xarxa valenciana d’aquests establiments sempre i quan els seus destinataris tinguen una edat inferior als trenta anys, així com les de persones que acrediten cert grau de discapacitat.

La quota diària anirà des dels 50 cèntims de les pensions i els càmpings fins als dos euros diaris als hotels de luxe, de més de quatre estrelles. En els de més de tres es pagaran 1,5 euros diaris i en la resta un sol euro. En l’àmbit rural i als blocs conjunts de vivendes aquesta taxa serà d’1,5 euros per als establiments de luxe, d’un euro per als de més de tres estrelles i de 0,5 per als de tres estrelles o menys. Els creuers inclouran una quota d’1,5 euros.

Per part del PSPV, la diputada Trini Castelló ha reiterat que seran els ajuntaments els qui decidiran si implantaran o no aquesta taxa. «Tenim clar la prioritat absoluta és la recuperació, i per això hem introduït una moratòria d’un any en la seua aplicació des que s’aprove a Les Corts i hem aplicat exempcions als viatges de l’Imserso».

Papi Robles, síndica de Compromís, ha celebrat que «l’acord significa un esforç de generositat per totes les parts», i l’ha definit com una bona mesura, atès que «donem als municipis l’oportunitat de tindre més recursos que podran invertir en millorar els propis equipaments turístics per repercutir en la competitivitat de la destinació». Robles també ha dit que al sud d’Europa Xipre és l’únic país on no hi ha taxa turística, i ha assegurat que la mesura s’aprova després del diàleg amb veïns i treballadors del sector.

Ferran Martínez, portaveu adjunt d’Unides Podem, considera que la taxa turística és una «eina regenerativa, una política verda que avança en la transformació, en la fiscalitat mediambiental, i ens apropa a les polítiques de les capitals europees més avançades».

El PP, pel seu compte, ha assegurat que eliminaran aquesta taxa si accedeixen al Palau de la Generalitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa