Diari La Veu del País Valencià
Veïns de La Punta demanen «responsabilitats» després de la sentència contra la ZAL

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te’n ací.

L’Associació de Veïns de La Punta La Unificadora, Per l’Horta i la Comissió Ciutat-Port han celebrat l’anul·lació, per part del Tribunal Superior de Justícia valencià, del Pla Especial de la ZAL del port de València després de «28 anys de lluita incansable». Alhora, han demanat responsabilitats polítiques i reparació cap als afectats, i exigeixen que aquest espai siga sotmès a una regeneració verda.

Activistes d’aquestes organitzacions han oferit aquest dissabte una roda de premsa per a valorar la sentència del TSJ, que ha donat la raó a la Unificadora i ha anul·lat el Pla Especial de la ZAL a La Punta.

A l’acte ha participat Mireia Vidal, membre de La Unificadora, que ha assegurat que La Punta és «un poble arrasat» i ha insistit que els terrenys afectats per la ZAL formen «un poble en el qual vivien persones». Per això, recorda que cal «revertir» l’estat d’aquest territori. «Les persones afectades volem dir què s’ha de fer amb el nostre poble», deia abans d’exigir una reparació per als veïns, que han lluitat durant dècades contra la infraestructura portuària. «Fa vora 28 anys que estem fora de les nostres cases i el nostre poble va ser arrasat per aquest pla, que no tenia cap sentit des del principi ni el tindrà mai».

Per part de Per L’Horta i la Comissió Ciutat-Port, Antonio Montiel ha reclamat que la Generalitat i l’Ajuntament «complisquen immediatament el mandat del tribunal», atès que «l’efecte immediat de la sentència» és que el sol no es considera urbanitzable, i «que l’hagen omplert de ciment és una aberració i una il·legalitat». «Si pretenien invertir 3,3 milions en el condicionament del terreny, costa el mateix desurbanitzar el que s’ha construït il·legalment que urbanitzar el que no es pot ocupar». Montiel, que va ser síndic de Podem a les Corts Valencianes, ha criticat que el Botànic i l’Ajuntament de València «han seguit una línia equivocada intentant resoldre tràmits de legalitat a un pla que va nàixer viciat i que va ser una destrossa».

Josep Gavaldà, portaveu de Per L’Horta, deia que, després de la sentència, espera que tant l’Ajuntament com el Consell «s’adonen que és absolutament insensat ubicar un polígon industrial on hi ha un parc natural a pocs quilòmetres», i demanava «connectar en verd» el Túria i el Saler.

Des de la Comissió Ciutat-Port, Pau Monasterio ha demanat depurar responsabilitats perquè no es tornen a repetir fets com el de les construccions en terrenys de valor ecològic que després són tombades pels jutges una vegada el sol s’ha vist afectat- «Fins que no depuren responsabilitats i no siguen coherents això no acabarà mai». Alhora, també ha denunciat que «és indignant que haja de ser la ciutadania, sense quasi eines ni recursos, els qui lluiten perquè les coses es facen bé, per les generacions futures, per l’ús raonable dels recursos i per la dignitat de les persones que habiten el territori».

Comparteix

Icona de pantalla completa