Diari La Veu del País Valencià
Elx busca la unanimitat política per a recuperar la Dama

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te’n ací.

L’Alcúdia és la ubicació on resta el jaciment arqueològic en què se situava Ilici, l’antiga ciutat d’Elx, fundada pels ibers quatre segles abans de Crist. Va ser precisament a l’Alcúdia on un agricultor, Manuel Campello Esclàpez, va descobrir el bust de la Dama d’Elx a l’estiu del 1897, tot just ara fa 125 anys. És aprofitant aquesta efemèride que Compromís, que compta amb dos regidors a l’Ajuntament de la ciutat, mira d’impulsar l’anomenat Pacte de l’Alcúdia, una declaració institucional que, després de veure’s entorpida per interessos partidistes, podria comptar amb la unanimitat necessària dels grups polítics amb representació local i pressionar el Ministeri de Cultura perquè Elx recupere la seua dama, conservada actualment al Museu Arqueològic Nacional de Madrid.

Es tracta d’una reivindicació històrica de la ciutat que mai no ha sigut satisfeta. Només al 2006 va ser cedida durant sis mesos, un període efímer, tal com també va passar als anys seixanta. Actualment, la cessió definitiva del bust històric podria ser una de les úniques coses capaç de posar d’acord tots els partits amb representació a Elx: PSPV, PP, Ciutadans, Compromís i Vox.

Però arribar a aquest punt, que sembla més a prop que mai, no ha sigut fàcil. A l’últim ple de març, el PP va presentar una moció per reprovar el ministre espanyol de Cultura, Miquel Iceta, per no haver autoritzat el trasllat de la Dama a Elx. Compromís, durant el debat, va presentar una esmena per demanar que la cessió fora definitiva, un matís que cap altre partit no havia reclamat però que va posar a tothom d’acord. Aquesta petició ve de lluny, atès que la coalició valencianista ja ho va plantejar a través del diputat al Congrés Joan Baldoví, qui ha topat amb negatives constants. Baldoví, que ho va intentar a través d’al·legacions als Pressupostos Generals de l’Estat, no va comptar amb l’aprovació del PP durant l’etapa presidencial de Rajoy. Amb els socialistes a Moncloa, el resultat fins ara ha sigut idèntic.

A nivell local, en canvi, tots els partits semblen disposats a exercir pressió per recuperar la Dama. Curiosament, en canvi, la proposta del PP per sol·licitar-ne el retorn no va comptar amb els vots favorables de Compromís ni dels socialistes en un primer moment, atès que aquella petició anava acompanyada d’una reprovació de Miquel Iceta. Però es detectava la unanimitat amb l’esmena de Compromís per exigir la recuperació de la Dama, fet pel qual els valencianistes treballen ara en l’anomenat Pacte de l’Alcúdia.

El passat dilluns, el senador Carles Mulet va visitar la ciutat per escenificar aquest propòsit. Plantejaven una declaració institucional signada per tots els grups polítics de la corporació i demanar, unànimement, el retorn definitiu del bust iber. Mulet hi era perquè ha tramitat, a través del Senat, la sol·licitud de compareixença del director general de Belles Arts perquè explique la denegació del trasllat de la Dama d’Elx amb arguments tècnics. D’aquesta manera, el senador per Castelló també s’ha convertit en un dels protagonistes de la proposta.

Concretament, l’enuig amb el Ministeri de Cultura procedeix del fet que la denegació del trasllat no anava acompanyada, en un primer moment, d’un informe tècnic que enumerara les raons de la negativa. Quan l’informe va arribar s’argumentava que el lloc en què es troba la Dama garanteix «la minimització de la fluctuació de la humitat al llarg de l’any» i, «a més, la peça s’exhibeix en una vitrina amb un alt índex d’eticitat», cosa que asseguraria els paràmetres adequats d’humitat.

Compromís, a través de Mulet, va respondre que la humitat marcada com a adequada per part del Ministeri, entre un 36,2% i un 43,8%, és la mateixa de què disposava la torre de l’homenatge en què va estar dipositada temporalment la Dama el 2006, quan va restar durant mig any a Elx. Al seu torn, i responent a altres qüestions tècniques, la coalició defensava que a Elx també es poden garantir les condicions ambientals per conservar el bust en un museu tal com es conserva a Madrid; o que per evitar danys derivats del trasllat es pot garantir el retorn definitiu de l’escultura i no tornar a desplaçar-la del seu lloc d’exposició.

Tot i que els arguments han estat encara contestats, el Ministeri de Cultura es basa en les premisses referides per denegar el trasllat del bust. Premisses que l’any 2006 també hi eren presents i que no van impedir la cessió temporal de la Dama. «Si els requisits tècnics no han canviat, com és que ara es denega?», es pregunta Esther Díez, regidora de Mobilitat i Medi Ambient d’Elx. Segons la regidora, «és indignant que deneguen el trasllat definitiu amb un informe que va permetre la cessió temporal el 2006».

El proper pas serà la creació d’una comissió al Ministeri de Cultura per analitzar l’estat de la qüestió. Mentrestant, es treballa en una declaració institucional que s’aprovarà, si no hi ha sorpreses, els propers dies amb la signatura de tots els portaveus dels grups polítics amb representació al consistori il·licità. La declaració, proposada per la mateixa Esther Díez, exposa que «al llarg d’aquestes dècades, el poble d’Elx ha manifestat el desig d’albergar el bust i símbol de la ciutat, ja que és un dels elements clau de la nostra història i del nostre llegat cultural. El retorn definitiu de la Dama a Elx suposaria que la peça estaria contextualitzada en el seu lloc d’origen i convertiria el nostre municipi en un referent cultural de primer ordre, amb els beneficis socials i econòmics derivats d’aquesta condició». Finalment, si la declaració institucional prospera, seria amb l’exigència al Ministeri de Cultura i al Museu Arqueològic Nacional que concreten «immediatament el trasllat de la Dama a la ciutat d’Elx a partir de 2022, coincidint amb el 125é aniversari de la troballa del bust»; i «recalcant al Ministeri de Cultura la cessió definitiva de la Dama a Elx com correspondria en el marc d’una política cultural descentralitzada i com mereix el nostre municipi per ser el lloc d’aparició del bust».

La declaració, una vegada signada, seria registrada en el ple del 3 de maig i serviria per a pressionar el Govern espanyol perquè la Dama d’Elx torne a casa, on va restar durant mil·lennis fins que va ser descoberta ara tot just fa 125 anys i va ser traslladada i exposada a París i a Madrid.

Comparteix

Icona de pantalla completa