Diari La Veu del País Valencià
Presenten una Iniciativa Legislativa Popular per modificar la Llei de plurilingüisme

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te’n ací.

La Iniciativa Legislativa Popular «Signa pel Valencià», que vol modificar la Llei de plurilingüisme perquè elimine la segregació lingüística del seu text, entre altres aspectes, engega la recollida de signatures aquest diumenge, 9 d’abril, a la Trobada d’Escoles en Valencià de Campanar. La Comissió Promotora està formada per Josep Barberà, Maria Pérez Company i Núria Arnau, d’ERPV, i Enric Bataller, de Via Mediterrània.

Aquesta ILP ha congregat en la comissió redactora i de campanya persones de diferents entitats cíviques d’arreu del País Valencià que veuen que «l’exempció és una vulneració dels drets educatius dels escolars de les zones on es dona i cal plantejar-se’n la suspensió definitiva». A parer dels promotors, «la immersió en valencià havia arribat a ser un veritable dret subjectiu nostre, del què ara ens han privat els partits que donen suport el Botànic.

El president de Via Mediterrània, Enric Bataller, ha assenyalat el perill de la segregació: «Estem marcant un greuge amb amb l’exempció a les zones castellanoparlants, privant d’una llengua que després se’ls demanarà quan hagen d’entrar a la via laboral pública».

Per la seua banda, el president d’ERPV, Josep Barberà, ha destacat el fet que «amb aquesta llei s’han eliminat totes les línies en valencià. I no ens val l’excusa que els tribunals espanyols han obligat a percentatges a altres territoris de l’Estat. Si ens autocensurem d’entrada fent la llei que Ciudadanos vol per a Catalunya, fem un flac favor a la normalització del valencià».

Barberà explica en un vídeo que ha publicat a les xarxes socials que, des que la Llei de Plurilingüisme va entrar en vigor, «ha baixat molt el percentatge de xiquets i xiquetes que poden estudiar en valencià». Per això, presenten una ILP que la modifica i «recupera com a mínim les línies en valencià» i «la possibilitat de la immersió lingüística als centres del nostre país». A més, continua, aquesta ILP «elimina l’exempció lingüística, cosa que qualsevol govern mínimament valencianista hauria hagut de fer fa molt de temps».

Finalment, Barberà anima a signar la ILP i «a obrir aquest debat a les Corts» perquè «es discutisca si paga la pena lluitar per la immersió lingüística». També anuncia que recolliran adhesions a les Trobades d’Escoles en Valencià i «als carrers i les places». «Hi ha molta gent i molt col·lectius al nostre costat que tenen ganes de signar aquesta ILP i de recuperar un ensenyament en valencià que pràcticament ningú posava en dubte. Ens veiem pels carrers», conclou.

Comparteix

Icona de pantalla completa