Diari La Veu del País Valencià
La Unió quantifica en més d’11 MEUR les pèrdues directes en cultius a causa de les pluges persistents

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te’n ací.

La Unió ha elaborat un informe sobre les pluges persistents que han afectat el camp valencià al llarg de les últimes dues setmanes, en el qual quantifica en més d’11,2 milions d’euros les pèrdues directes en cultius de quasi 25.000 hectàrees, a més de danys en infraestructures agràries, com ara camins rurals, «difícils de calcular». No obstant això, en general, considera que les precipitacions han resultat «prou beneficioses» per al sector agrari, excepte en algunes zones i produccions.

Entre les principals collites afectades, es troben els cítrics pendents de collir, amb el 29%; la fruita d’estiu (bresquilles, albercocs i pruneres), amb el 26%; els ametlers, amb el 21%; les oliveres, amb el 15%; els cirerers, amb el 5%, i les hortalisses, amb el 4%.

D’altra banda, l’organització destaca com a efectes positius d’aquest episodi de pluges l’estalvi de regs i d’energia, la recàrrega i recuperació dels aqüífers que asseguren la continuïtat del reg als pous i l’ompliment d’embassaments que. De fet, en algunes zones hi ha reserves per a més de dos anys.

A més, les pluges han netejat també les sals acumulades a les arrels dels arbres i han suposat una gran millora de les pastures per a la ramaderia extensiva. En el cas dels cultius de cereal, han sigut clau per salvar-los després d’un hivern càlid i sense pluges.

Per contra, com a resultat de la combinació de pluges i absència de dies assolellats, amb l’excés d’humitat, hi haurà problemes fitosanitaris (augment de malalties fúngiques), falta de quallat o caiguda de flor, fruita xicoteta i depreciació comercial per afeccions en la corfa en determinades produccions com per exemple els cítrics.

La Unió reclama una sèrie d’ajudes per a les persones afectades per aquest episodi de pluges, com ara la concessió d’ajudes directes, el repartiment gratuït de producte fungicida cicatritzant, la condonació de l’IBI de les parcel·les cultivades i de les construccions, la bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any, l’establiment de préstecs amb interés subvencionat i també una sèrie d’actuacions i ajudes per a les cooperatives comercialitzadores afectades.

Comparteix

Icona de pantalla completa