Diari La Veu del País Valencià
Pedro Sánchez visita Alacant per elogiar la rebuda de refugiats ucraïnesos

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te’n ací.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha viatjat a Alacant per visitar els centres d’acollida de refugiats que s’han instal·lat a la ciutat. Amb ell també hi eren el president valencià, Ximo Puig, i el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá. Els tres han elogiat les gestions dutes a terme pels seus propis governs –el valencià i l’espanyol– en matèria d’acollida de refugiats ucraïnesos durant les últimes setmanes.

Així, Pedro Sánchez ha assegurat que quasi 30.000 ucraïnesos compten ja amb l’estatus de protecció temporal activat per la Unió Europea, i espera que els propers dies n’hi haja un total de 70.000 arreu de l’Estat. El president espanyol ha comparegut després de visitar el centre d’acollida instal·lat a la Ciutat de la Llum, conjuntament amb el president Ximo Puig i amb el ministre Escrivà.

El president espanyol ha clamat per «l’acollida, la recepció i la solidaritat del poble espanyol» amb els ucraïnesos nouvinguts, i s’ha referit també a la pujada de preus i a l’augment del cost de la vida. «Aquesta guerra és costosa per a tothom», ha dit. Per fer-hi front, Sánchez s’ha referit al pla aprovat pel seu Govern aquest dimarts, per al qual ha demanat «el màxim consens» per a protegir la recuperació econòmica i la creació d’ocupació. Sánchez també ha demanat «no ser ingenus i sí conscients del que s’està jugant Europa», referint-se a «la democràcia, les llibertats, els drets humans i la justícia social».

Per tot això, Sánchez ha demanat que l’Estat espanyol done exemple i que «aspire a fer un pas endavant i a ser exemple d’acollida». El president espanyol també ha valorat la tasca de les ONG i dels voluntaris, així com de les institucions implicades en l’acollida de refugiats ucraïnesos. Ximo Puig ha dit que el centre d’acollida a Alacant és un espai «que ens humanitza a tots i ens retorna l’esperança en l’ésser humà».

Aquestes declaracions anaven seguides d’un record per l’1 d’abril, dia en què va acabar la Guerra d’Espanya l’any 1939. «La data dona molt de sentit al que està succeint a la societat espanyola i ens fa retrocedir a èpoques passades que mai no vam pensar que tornaríem a viure», deien Puig i Sánchez en compareixença conjunta referint-se a la guerra que es viu a l’est d’Europa. «Nosaltres també vam ser un país d’exiliats per fugir de la guerra, de la repressió i de l’horror, i hui Espanya és exemple de solidaritat, d’acollida, de seguretat, de pau i d’horitzó».

El president valencià ha fet referència al port d’Alacant, des d’on «molts espanyols van haver d’anar-se del seu país perquè els van fer fora els qui havien provocat una guerra i un colp d’Estat. Nosaltres també hem patit i hui és un dia per a demostrar que sabem entendre als qui pateixen».

Comparteix

Icona de pantalla completa