Diari La Veu del País Valencià
El Prat de Cabanes-Torreblanca recuperarà arrossars abandonats com a «tallafocs verds»

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te’n ací.

«Arrossars del Prat: ecosistemes per previndre incendis i alimentar ocells», engegat al Prat de Cabanes-Torreblanca és una iniciativa del parc natural que aposta per recuperar arrossars abandonats mitjançant acords de custòdia del territori amb propietaris i plantació de varietats tradicionals d’arròs, segons ha informat la Fundació Global Nature. El projecte, que compta amb molta participació ciutadana, pretén organitzar els propietaris de les finques a través d’acords de custòdia en el territori i implicar la població local en la valoració dels recursos agrícoles i mediambientals.

L’entitat ha explicat que cada any les marjals valencianes són protagonistes d’incendis que arrasen gran part de la superfície. «El creixent abandó de la superfície agrícola i l’avanç sense control del canyissar on abans hi havia arrossars ha provocat la modificació del comportament del foc, augmentant la superfície cremada i la virulència dels incendis, amb les consegüents pèrdues econòmiques, ambientals i de béns materials», ha afegit.

El Prat de Cabanes-Torreblanca, conscient de l’evolució general del paisatge valencià, està treballant en la recuperació d’arrossars abandonats per crear zones de tallafocs que servisquen com a zones de control i frenen la propagació dels incendis. A més, la creació de zones de vegetació discontínua permetrà recuperar parcel·les per aliment dels ocells facilitant així l’augment de la biodiversitat faunística.

Abans de la sembra de varietats tradicionals d’arròs, s’estan duent a terme en les parcel·les tasques d’adequació de l’entorn, neteja dels canals, extracció del canyís i de les arrels per evitar que rebrote.

Fundació Global Nature, entitat referent en gestió i conservació d’aiguamolls, coordina les accions en col·laboració amb l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA), l’Ajuntament de Torreblanca i desenvolupa el projecte amb el finançament de Fundació Caixa Castelló i CaixaBank.

Comparteix

Icona de pantalla completa