Diari La Veu del País Valencià
«Vides enterrades» recupera la memòria de les víctimes del franquisme en espais que van ser testimonis de la seua història

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te’n ací.

Vides enterrades és una obra teatral que recupera la memòria de les víctimes de la Guerra civil i el franquisme en espais del País Valencià que van ser testimonis de la seua història, una iniciativa que compta amb la col·laboració de la Generalitat. La proposta es desenvolupa en forma de sis monòlegs que reconstrueixen el testimoniatge de familiars, amics, veïns o companys de lluita, i està inspirada en la sèrie radiofònica del programa «A vivir que son dos días» de la cadena Ser.

Per posar-la en escena, s’han triat tres llocs que simbolitzen la memòria de les víctimes. Aquest diumenge, 27 de març, a les 12 h, es durà a terme una representació a la rèplica de l’estació de tren d’Albatera-Catral a Sant Isidre. Dilluns 28, a les 12 h i a les17 h, l’escenari serà el cementeri de Paterna. Finalment, dimarts 29 a les 17 h, el cementeri de Castelló de la Plana acollirà l’espectacle

La funció està pensada per representar-se en espais no convencionals i per a un públic reduït, buscant una relació íntima i propera entre els actors i els espectadors. Així mateix, es planteja un format obert que permet continuar integrant nous testimonis i nous monòlegs segons avance el recorregut escènic.

El serial radiofònic és una idea original dels periodistes Javier del Pino, Conchi Cejudo i Gervasio Sánchez. Els autors dels textos a partir de testimoniatges reals sòn Juan José Millás, Juan Mayorga, Pepe Viyuela, Mafalda Bellido, Alfonso Plou i Laila Ripoll.

Les companyies L’Om Imprebís, Teatro del Temple, Micomicón Teatro i Teatro Corsario són les encarregades de dur a terme aquesta proposta teatral impulsada per l’associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH), l’associació per la Recuperació de la Memòria Històrica «Romance de Juan García», l’associació soriana «Recuerdo y Dignidad», l’associació aragonesa per la Recuperació i Investigació contra l’Oblit (ARICO) i Arqueoantro.

L’espectacle és gratuït i per assistir-hi cal reservar prèviament al correu electrònic [email protected], ja que l’aforament està limitat a 80 persones.

Comparteix

Icona de pantalla completa