Diari La Veu del País Valencià
El PP s’uneix al Botànic per aprovar un pla que preveu el tancament de Cofrents

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te’n ací.

Els grups que integren el Botànic, PSPV, Compromís i Unides Podem, han aprovat una proposta dels socialistes per elaborar un pla d’ocupació i contra la despoblació a la Vall d’Aiora una vegada siga tancada la central nuclear de Cofrents. Aquesta clausura està prevista per al 2030. Curiosament, el Partit Popular ha votat a favor d’aquesta proposta. Només Ciutadans i Vox han rebutjat el tancament de la central nuclear dins de vuit anys.

David Calvo, portaveu d’Agricultura del PSPV a les Corts i regidor a Requena, ha sigut l’encarregat d’argumentar aquesta iniciativa que tracta «d’anticipar-se a les conseqüències socioeconòmiques de la finalització de l’activitat de la central nuclear amb el disseny, conjuntament amb els agents implicats, d’un pla plurianual per a l’endemà del tancament». Segons el diputat socialista, «no podem sentenciar tota la comarca a una apagada poblacional», diu referint-se a la Vall d’Aiora, comarca en què es troba el municipi de Cofrents. «Totes les administracions hem de centrar els esforços per aconseguir una transició justa», ha dit.

El text aprovat proposa el foment d’energies renovables per a substituir la producció energètica nuclear quan el tancament de Cofrents siga una realitat. La proposta ha comptat amb el suport dels partits del Botànic i amb el del PP, tot i que els conservadors han advertit que aquesta central general el 45% de l’energia que es consumeix al País Valencià i que «difícilment podrà ser tancada sense alternatives renovables».

Per contra, Ciutadans i Vox han demanat allargar la vida de la central nuclear de Cofrents. El partit taronja ha apuntat l’any 2045 com el del possible tancament, i ha argumentat que països com ara França, els Estats Units o la Xina «s’estan armant en termes nuclears». Pel seu compte, la formació ultradretana de Vox ha exigit «reobrir el debat sobre l’energia nuclear» tant al País Valencià com a l’Estat espanyol. «No necessitem un pla d’inversió per a la Vall d’Aiora o per a la Plana d’Utiel si no es tanca la central de Cofrents, no ens podem permetre tancar-la», han dit.

Comparteix

Icona de pantalla completa