Diari La Veu del País Valencià
Iniciativa-Compromís també se suma al rebuig contra la MAT a les comarques del nord

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te’n ací.

Divendres passat es va fer públic que el BOE havia anunciat l’autorització ministerial per a l’autopista elèctrica que travessarà 16 municipis de les comarques del nord del País Valencià. Aquest projecte, rebutjat fortament per col·lectius ecologistes i per bona part dels ajuntaments afectats, ha sigut denunciat perquè els seus opositors consideren que no servirà per abastir els pobles d’energia, sinó «per a establir negocis estatals amb altres països».

Ara, un dels partits que ha reiterat la seua oposició a aquest projecte és Iniciativa, que integra la coalició Compromís i que és, al seu torn, la formació de la vicepresidenta valenciana Mónica Oltra i de la consellera d’Agricultura i Transició Ecològica Mireia Mollà.

Des de la delegació del partit a les comarques del nord han denunciat, «de manera ferma i enèrgica, l’autorització administrativa prèvia per part del Ministeri a Red Eléctrica de España SAU a tirar endavant amb la línia aèria de transport entre Morella i la Plana».

Segons alerten des del partit, «aquest projecte tindrà efectes devastadors sobre el territori per l’impacte de les mateixes instal·lacions, i de vials i d’instal·lacions auxiliars inclosos en els projectes, que suposen l’ocupació de terrenys agrícoles productius i danys paisatgístics». Puntualitzen que aquesta línia de Molt Alta Tensió (MAT) «passarà a menys de 100 metres d’alguns habitatges, sense respectar la Resolució 1.815 del Consell d’Europa ni el principi de precaució establit per la possible afecció dels camps electromagnètics sobre la salut de les persones».

A més, recorden que el projecte «ve precedit per la rotunda negativa dels ajuntaments i per l’àmplia majoria de veïns i veïnes de les zones afectades», i assenyalen la coincidència d’aquest permís amb les festes de la Magdalena després de dos anys de pandèmia, moment en què «el govern més progressista de la història publica al BOE el que pot significar la sentència de mort de les nostres comarques».

Iniciativa-Compromís, al seu torn, reafirma l’aposta per la «descarbonització i les energies verdes» i per la implementació d’aquestes de manera «racional i compatible per als interessos del nostre territori».

Comparteix

Icona de pantalla completa