Diari La Veu del País Valencià
Oposició frontal a la planta fotovoltaica entre Almansa i Montesa

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te’n ací.

Dijous passat va finalitzar el termini per a presentar al·legacions contra l’avantprojecte de la planta fotovoltaica que es preveu d’instal·lar entre la localitat manxega d’Almansa i el municipi valencià de Montesa, ubicat a la comarca de la Costera. Fins a 300 al·legacions s’han presentat contra aquesta línia d’alta tensió, que volen impedir que siga declarada d’utilitat pública i que, en conseqüència, acabe sent una realitat.

Aquest projecte creuaria un total de 10 quilòmetres de zones protegides a la comarca de la Costera i preveu la construcció de diverses plantes fotovoltaiques, així com nombroses línies d’evacuació. Els quatre ajuntaments valencians afectats, la Font de la Figuera, Moixent, Vallada i Montesa, s’han oposat al projecte «pel gran impacte de la línia d’Alta Tensió de 400 quilovolts que causaria danys de caràcter ambiental, paisatgístic i socioeconòmic sobre els quatre municipis», denuncien en un comunicat des de la plataforma Montesa Territori Viu. «Després de demostrar-se la inviabilitat del primer traçat» presentat per Premier Enginering and Procurement, l’empresa promotora, «la nova proposta recupera en part una de les alternatives valorades i descartades per la mateixa empresa en el primer projecte per les greus afeccions a zones i terrenys protegits, muntanyes d’utilitat pública, Xarxa Natura 2000, zones de protecció per als ocells, tipus de sòl, zones habitades, etc.».

Des de la mateixa entitat, que destaquen també l’oposició que ha despertat el projecte a la localitat manxega d’Almansa, lamenten que «no es pot demanar la utilitat pública, és a dir, l’interès general, per a un projecte que pretén modificar radicalment el paisatge d’Almansa amb la transformació de 950 hectàrees de cultius de secà en producció en el seu terme municipal en instal·lacions industrials, just ara que es visualitza el possible i greu problema de falta de subministrament cerealista», diuen referint-se a «la dramàtica situació a Ucraïna».

Alhora, des de Montesa Territori Viu recorden que aquest avantprojecte «va en direcció contrària a les recomanacions per a la declaració ambiental del Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC)», on es deixa clar que en cas de desplegament d’instal·lacions d’energia renovable en el territori «s’instal·laran preferentment en terrenys degradats de difícil recuperació, així com en terrenys agrícoles d’escàs valor agroecològic i sense rellevància per a la fauna». Aquestes recomanacions també indiquen que cal «evitar l’ocupació i el deteriorament de les àrees d’importància per a la biodiversitat».

Cartell distribuït per Montesa Territori Viu

L’entitat també alerta que «es pretén evacuar l’energia produïda a més de 35 quilòmetres de distància, a una Subestació de la Xarxa Elèctrica Espanyola ubicada a Montesa, que segons consta a la “Proposta de Planificació de la Xarxa de Transport d’Energia Elèctrica del període 2021-2016” no figura com a integració de renovables, sinó només amb motivació per a l’electrificació de l’AVE».

D’altra banda, els subprojectes fragmentats derivats d’aquest avantprojecte implicarien «una gravíssima afecció en els termes d’Aielo de Malferit i Montesa amb les plantes solars situades en el Paratge protegit de Cairent i en la Solana, també protegida, de Montesa a les esquenes del seu Castell: un total de 1.230 hectàrees transformades en plantes fotovoltaiques i 47,5 quilòmetres de línies d’alta tensió a 400 quilovolts, la màxima en transport d’energia amb enormes torres elèctriques».

Des de l’entitat diuen que cal prioritzar un altre model de desenvolupament distribuït, possible i necessari de les energies renovables. «Tenim una urgència real respecte a la transició energètica per a descarbonitzar la nostra economia i aconseguir major autonomia energètica. Entenem que amb aquesta mena de projectes tan qüestionables per les grans afeccions sobre el territori, el medi ambient, la biodiversitat i la socioeconomia dels llocs on pretenen instal·lar-se, estem malgastant un temps valuosíssim en el desenvolupament d’eixa transició necessària. Les administracions públiques estan saturades i bloquejades per macroprojectes com aquest i no deixen espai a la implantació ràpida i massiva de renovables en el desenvolupament d’un model distribuït pròxim als llocs de consum i de demanda».

Aquest projecte exigiria una inversió de 61 milions d’euros.

Comparteix

Icona de pantalla completa