Diari La Veu del País Valencià
Europa requerirà a la Generalitat que segelle i restaure els abocadors de Real (la Ribera Alta)

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te’n ací.

La Comissió de Peticions del Parlament Europeu ha reclamat aquesta setmana a la Generalitat Valenciana que segelle els abocadors de residus tòxics de Real (la Ribera Alta), pendent des del 2004. Segons el dictamen d’aquest òrgan, la Comissió Europea ha de seguir el cas i informar sobre totes les accions que cal dur a terme per tancar la planta i restaurar l’entorn mediambiental segons la normativa vigent. A més, sol·licitarà a l’Ajuntament que informe de tota la documentació pendent d’entrega per part de VER, l’empresa responsable, que no ha escomés l’obra al·legant que no té permís.

Aquest assumpte que veïns del poble reclamen des de fa temps ha arribat a l’Eurocambra, després que el peticionari, Alejandro Blasco, alcalde de Real entre el 2003 i el 2019, haja reclamat a Brussel·les la restauració ambiental i el segellament de les zones degradades d’aquests antics abocadors, que ja el 2003 van estar clausurats per l’Ajuntament per la mala gestió i per superar amb escreix el límit permés de deixalles.

Blasco ha estat acompanyat per la secretària general d’Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV), Maria Pérez Company, i el vicesecretari general d’Organització, Domènec Garcia, que culmina així anys de treball i col·laboració en suport al col·lectiu de Real que lluita per la salut ambiental del seu poble.

En la seua compareixença, Blasco ha denunciat les mentides que, a parer seu, ha dit en la sessió el director general de Qualitat Ambiental, Joan Piquer. «He sentit dir moltes barbaritats en la meua vida, perquè ja soc una persona major, però dir que el camí a l’abocador està tallat tot i que és un camí que està lliure des de fa trenta anys i no té ni portes per entrar, ultrapassa la meua capacitat de sorpresa», ha afirmat l’exbatle en al·lusió a la intervenció de Piquer, que ha assegurat que l’empresa no pot fer res perquè la carretera d’accés està tallada per l’Ajuntament.

En el torn dels grups polítics, l’eurodiputat republicà Jordi Solé (Verds-ALE), ha criticat que les institucions «es passen la pilota» sobre un problema que es demora quasi 20 anys. «Em costa entendre-ho», ha indicat, assegurant que aquest «triangle» entre Ajuntament, Generalitat i empresa privada fa que hui dia l’assumpte continue sense resoldre’s».

Maria Pérez ha assenyalat que ERPV es felicita perquè «la Comissió Europea valida el treball de molt de temps d’Esquerra en suport a la gent de Real». «Estem contents per la gent de Real, de la Ribera Alta i del País Valencià. El pas de hui no suposa que els abocadors se segellen i es restauren ja mateix, però estem convençuts que si Europa està al damunt la Conselleria de Medi Ambient no tindrà més remei que fer complir la normativa», ha destacat la líder republicana.

Comparteix

Icona de pantalla completa