Diari La Veu del País Valencià
Mazón espera que el TC tombe els Fons de Cooperació de la Generalitat

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te’n ací.

El president de la Diputació d’Alacant i líder del PP valencià, Carlos Mazón, ha celebrat l’admissió a tràmit del seu recurs d’inconstitucionalitat per part del Tribunal Constitucional contra l’anomenat Fons de Cooperació de la Generalitat Valenciana. Aquest mecanisme de repartiment pressupostari està adreçat a nodrir els municipis del País Valencià de capacitat financera.

En canvi, aquest pla va xocar amb l’oposició del president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, qui al seu torn lidera el PP al País Valencià. Mazón va presentar un recurs contra el Fons davant el TC per considerar que aquest sistema és «una imposició» de la Generalitat contra els municipis valencians, especialment contra els de la demarcació provincial d’Alacant, per als quals Mazón ha proposat i aprovat un pla alternatiu que ell mateix ha batejat com «+cerca».

Segons Mazón, el pla dissenyat per la Generalitat anul·la l’autonomia de la Diputació per establir el seu propi repartiment i exigeix «diàleg» per arribar a un acord entre la institució provincial i la Generalitat sobre aquest Fons.

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs de la Diputació d’Alacant, que va ser presentat a finals de gener. El PP, que governa la institució provincial amb Ciutadans, considera que el Fons de Cooperació, a més «d’atemptar contra l’autonomia financera de les diputacions», penalitza els municipis amb menys població que, segons Mazón, són els més necessitats d’aquests fons.

En paraules del president de la Diputació d’Alacant, el govern valencià «ha preferit no dialogar i no buscar l’acord, sinó imposar el seu model des d’un despatx de València», al mateix temps que ha assegurat que la província d’Alacant «té la seua pròpia manera de fer les coses». Per això, el futur candidat del PP a presidir la Generalitat ha desitjat «que el Tribunal Constitucional pose ordre» i garantisca «l’autonomia local i provincial».

Des dels partits que integren el govern valencià, en canvi, sempre s’ha assenyalat que Mazón «utilitza» la Diputació d’Alacant amb l’objectiu de «fer oposició al Consell» i, a més, lamenten que el seu pla pressupostari alternatiu al Fons de Cooperació és, senzillament, irrealitzable en termes econòmics.

Comparteix

Icona de pantalla completa