Diari La Veu del País Valencià
El Parc Cultural de la Valltorta-Gasulla disposarà d’un pla de protecció especial

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te’n ací.

La Generalitat Valenciana desenvoluparà el Pla Especial de Protecció del Parc Cultural de la Valltorta-Gasulla, declarat Bé d’Interés Cultural el 2016, que inclou, entre altres qüestions, la zonificació del territori, la qual cosa permetrà detallar el grau d’afecció en cada terme municipal, establirà les normes de protecció i regularà els requisits que han de complir les intervencions que s’hi duguen a terme.

Per això, aquest dimarts s’han analitzat les necessitats i inquietuds manifestades pels ajuntaments dels huit municipis del Maestrat i els Ports que hi formen part en una reunió que ha tingut lloc a la seu de la Delegació del Consell a Castelló de la Plana. Hi han participat la directora general de l’Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT), Jeannette Segarra; el subdirector general de Patrimoni, Antonio Bravo; la directora territorial de Presidència a la capital de la Plana, Eva Redondo, i els representants d’Ares del Maestrat, Morella, Catí, Tírig, les Coves de Vinromà, Albocàsser, Vilar de Canes i Benassal.

Durant la trobada, en la qual també han estat presents tècnics de la direcció territorial de Cultura a Castelló de la Plana, s’ha assenyalat la necessitat de facilitar als municipis una eina que permeta agilitzar els tràmits i informes preceptius davant qualsevol actuació a la zona.

Així mateix, Segarra i Redondo han remarcat el potencial únic que representa aquest lloc, «l’únic Parc Cultural» del País Valencià i la necessitat de valorar-lo com «un actiu d’interés turístic». En aquest sentit, s’han compromés crear una taula de treball conjunta amb la Direcció General de Patrimoni en la qual també s’implicaran altres departaments de la Generalitat, com ara Turisme, amb la intenció de reactivar la promoció del Parc i de tot el territori que abasta.

El Parc Cultural de la Valltorta-Gasulla forma part de la declaració per part de la UNESCO, el 1998, de l’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani com a Patrimoni Mundial i que alguns dels territoris que abasta gaudeixen també de gran valor mediambiental.

Comparteix

Icona de pantalla completa