Diari La Veu del País Valencià
Sol Picó i el Certamen Coral Fira de Tots Sants, premis Joan Valls 2022

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te’n ací.

La 28a edició dels Premis Joan Valls i Jordà per l’Ús i Promoció del Català ha concedit els guardons en els àmbits de la música i la dansa al Certamen Coral Fira de Tots Sants de Cocentaina i la ballarina i coreògrafa alcoiana Sol Picó, respectivament.

L’acte de lliurament d’aquests reconeixements i del 39é Premi de Poesia Manuel Rodríguez Martínez Ciutat d’Alcoi, que ha guanyat Vicent Botella pel llibre Girar/Caure, editat per Edicions del Buc/Pruna Llibres, tindrà lloc el divendres 25 de març, a les 19.30 h, al Casal Ovidi Montllor de la capital de l’Alcoià, i comptarà amb l’actuació dels cantants Sofia Moltó i Hugo Mas.

El Certamen Coral Fira de Tots Sants de la capital del Comtat, organitzat per l’associació homònima, que integren membres del Cor de Cambra Discantus, va nàixer el 1981 i ha aconseguit consolidar-se amb els anys com una fita anual de referència del món coral. D’ençà del 1993 presenta la forma actual de concurs, al qual concorren tres grups seleccionats que es reparteixen els tres guardons que atorga un jurat especialitzat. Hi ha, a més, un premi quadriennal que es concedeix a l’edició especial Firacor en el qual participen els tres cors guanyadors de les tres últimes edicions. Entre moltes altres formacions corals, hi han participat l’Orfeó Universitari de València, el Coro Aziaga (Iruña/Pamplona), l’Hodeiertz Abesbatz (Tolosa), l’Alaitz Abesbatza (Vitòria/Gasteiz), Camerata Lacunensis (Tenerife) o el Coro Decanter (Roma).

Des del 1995 l’organització del certamen encarrega una composició coral sobre un text escrit en valencià, que es converteix en la peça d’execució obligada de tots els grups participants, independentment del seu origen. Així, s’hi han musicat poemes de Joan Jordà, Vicent Valls, Marc Granell o Manel Rodríguez-Castelló. Emmarcat dins els actes cuturals de la Fira de Tots Sants de Cocentaina, el Certamen organitza paral·lelament seminaris, conferències, taules redones i tallers relacionats amb la música coral i polifònica.

Sol Picó «no ha renunciat a la seua llengua i els seus orígens»

Pel que fa a la guardonada aquest 2022 en l’apartat individual, l’alcoiana Sol Picó (1967) és una de les artistes de trajectòria més sòlida del panorama internacional i que ha aconseguit un reconeixement més ampli tant de la crítica, com de les diverses institucions i el públic.

L’organització ha destacat que, «tot i que el llenguatge verbal i, per tant, la llengua, ocupa un lloc secundari en l’art de la dansa, i que Sol Picó ha utilitzat indistintament per als seus espectacles el català, l’anglès o el castellà, la política comunicativa tant de l’artista com de la companyia s’ha establit nítidament a través de l’idioma propi».

En aquest sentit, ha continuat, «Sol Picó, una dona alcoiana que viu i treballa a Barcelona, no ha renunciat a la seua llengua i els seus orígens». Per això, el jurat del Premi Joan Valls i Jordà per l’Ús i Promoció del Català ha valorat «la projecció tant nacional com internacional que ha aconseguit amb el rigor i compromís de la seua activitat artística també implica d’una manera essencial la normalitat amb què ha usat i usa el català».

Comparteix

Icona de pantalla completa