Diari La Veu del País Valencià
Presenten un llibre sobre el derelicte «Bou Ferrer» de la Vila Joiosa

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te’n ací.

La Seu Universitària de la Vila Joiosa acollirà aquest dimarts, 15 de març, la presentació d’un llibre sobre la investigació, la conservació i la divulgació del derelicte «Bou Ferrer», la nau romana en excavació més gran de la Mediterrània, un jaciment subaquàtic excepcional ubicat al municipi de la Marina Baixa.

Aquest vaixell, un corbí romà d’uns 30 metres d’eslora i 230 tones de capacitat aproximadament, es va enfonsar l’any 67 dC a la badia mentre transportava un carregament principal de lingots de plom de les mines del sud de la península Ibèrica i d’unes 2.500 àmfores, cadascuna de les quals contenia uns quaranta litres d’una salsa de peix elaborada a base d’aladroc, verat i sorell, elaborades a Cadis. Unes salses famoses en aquella època per la qualitat i per l’elevada capacitat de conservació.

El derelicte «Bou Ferrer» es troba en un estat de conservació inigualable i és fàcilment accessible per als arqueòlegs subaquàtics, atés que està a escassa profunditat. Dos factors que van motivar que s’emprengueren diverses accions per al seu estudi i preservació des del moment del seu descobriment per José Bou i Antoine Ferrer l’any 2001.

Una troballa excepcional

El derelicte «Bou Ferrer» va ser un descobriment cabdal per a l’arqueologia submarina d’arreu del món. El continu degoteig d’informació que ha aportat des que el van trobar ha estat fonamental per a la historiografia, l’arqueologia i la cultura en general. La nau posa en evidència els lligams històrics de la Vila Joiosa amb la cultura romana.

A més a més, la tria del port de la Vila Joiosa per efectuar una parada a conseqüència d’una tempesta que va malmetre part del buc no va ser casual. La Vila Joiosa era el port més important de la Mediterrània occidental en la primera centúria de la nostra era.

L’any 2012, la Direcció General de Patrimoni Cultural, en col·laboració amb l’Ajuntament de la Vila Joiosa, Vila Museu i la Fundació General de la Universitat d’Alacant, va engegar un projecte avantguardista d’investigació i difusió del Patrimoni Cultural Subaquàtic amb la realització d’una campanya d’excavació arqueològica enfocada a obtindre més dades dels lingots de plom. Els resultats de les investigacions, en les quals han participat diversos experts internacionals, han conferit a aquest jaciment un valor patrimonial que ara és ja difícil de quantificar. Una sèrie de marques estampillades (IMP. GER. AVG) permeten als especialistes assegurar que els lingots de plom del derelicte «Bou Ferrer» no tenien un propietari anònim, sinó que pertanyien al mateix emperador de Roma. Les pròximes campanyes d’excavació permetran conéixer quin emperador era l’amo d’aquest noli comercial: Calígula, Claudi o Neró.

Comparteix

Icona de pantalla completa