Diari La Veu del País Valencià
Les cooperatives demanen més protagonisme de les dones al món rural

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te’n ací.

Un compromís pel protagonisme de la dona en les cooperatives rurals i en els seus òrgans de gestió i decisió. Per aquesta qüestió s’ha conjurat Cooperatives Agro-alimentàries, que amb motiu del 8 de Març ha defensat que l’activitat agrària cooperativitzada és clau per «la vertebració territorial» i, asseguren, aquest espai ofereix a les dones el desenvolupament de «projectes professionals i de vida en el medi rural», una alternativa «amb present i amb futur».

Les últimes dades disponibles sobre participació de dones en cooperatives agroalimentàries valencianes corresponen a l’any 2019. Amb informació arreplegada de les 261 cooperatives associades a la federació, més de 45.000 persones hi estan associades, cosa que representa un 26% de la base social d’un sector que l’integren quasi 180.000 persones. En termes laborals, 8.600 dones treballen en aquestes cooperatives, cosa que representa el 32% dels llocs de treball arreu del País Valencià. La distribució territorial és desigual: mentre que a la demarcació d’Alacant les dones ocupen un 58% dels llocs de treball, aquesta xifra descendeix a la de Castelló (45%) i a la de València (36%).

La xifra encara és més baixa si s’observa qui ocupa els llocs de direcció o gerència d’aquestes cooperatives agroalimentàries associades, on només 35 dones, el 14% de les persones relacionades amb aquests càrrecs, hi estan al capdavant. Alhora, les dones representen el 7% de persones que participen en consells rectors d’aquestes entitats.

Per millorar aquestes xifres, Cooperatives Agro-alimentàries desenvolupa accions de formació i de sensibilització i ha impulsat una newsletter específica sobre aquesta qüestió, alhora que fan una crida perquè les dones s’interessen més per aquesta alternativa laboral.

Comparteix

Icona de pantalla completa