Diari La Veu del País Valencià
L’Hospital Reial de Xàtiva

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa’t ací

L’Hospital Reial de Xàtiva és una icona de l’arquitectura valenciana del segle XVI. Fundat per Jaume I el 1244 i reconstruït segles després, és un dels monuments més bells i interessants de capital de la Costera. L’edifici fusiona el gòtic amb els primers assajos renaixentistes.

La direcció de la institució va ser portada en un primer moment pels frares de la Penitència, comunitat extinta el 1274. Més tard, ja al segle XIV, va passar a fer-se càrrec de l’Hospital la Confraria de la Mare de Déu de l’Assumpció. A partir del 1737, per una convenció entre l’Hospital i la Corona, es va comprometre a l’assistència de malalts militars.

Amb les lleis desamortitzadores del 1834 i el 1835, i sobretot les del període entre 1854-1858 va desaparéixer gran part del patrimoni de l’edifici i es va dissoldre la Junta autònoma, passant el govern del centre i de la Beneficència a una junta específica creada per l’Ajuntament i que englobava també l’Orfenat i l’Asil.

Volta de la capella

L’element més definitori de l’edifici és la façana, que presenta una agradable i elegant composició amb ornaments. A l’interior encara es conserva la volta de la capella de l’Assumpció, d’alt interés artístic i arquitectònic. La porta dreta del conjunt, que permet l’accés a la capella gòtica, té arc conopial envoltat de pinacles flamígers. Una sèrie de magnífics àngels músics se superposen a l’última arquivolta i acompanyen la imatge de la Mare de Déu amb l’Infant.

A la façana, hi ha uns rafals peculiars, de reminiscències gòtiques. El conjunt es corona amb una galeria de petits arcs de mig punt, molt semblant a les dels palaus contemporanis florentins.

Detall de la portada de la capella

La porta central, concebuda com un arc de triomf de pilastres dòriques, fris, frontó i fornícula en forma de venera, pertany plenament a l’estil renaixentista. A la part de dalt de la portada, seguint l’eix de la simetria, s’obrin tres finestrals. Un quart finestral se situa a la part esquerra lleugerament més separat que els altres, la qual cosa dona un gran equilibri visual al conjunt.

L’Hospital Reial va quedar molt afectat per la crema de la ciutat per Felip V el 1707, especialment l’interior. Va ser reconstruït a començaments del segle XVIII i les sales es van decorar amb taulells de la Reial Fàbrica de València. El 2006, amb motiu de la realització de l’exposició La Llum de les Imatges, es va restaurar la capella per acollir el centre de recepció de visitants, actualment seu de l’espai Borja. Aquesta restauració va fer visibles detalls de policromia en les figures de la façana.

Comparteix

Icona de pantalla completa