Diari La Veu del País Valencià
Ferri lamenta que el govern espanyol no atenga la reivindicació valenciana d’un nou model de finançament autonòmic

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa’t ací.

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha lamentat que el govern espanyol va tornar a fer «orelles sordes» a la reivindicació valenciana d’un nou model de finançament autonòmic just en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) d’aquest dimecres, per la qual cosa ha insistit en la necessitat de «plantar-se» i repetir la gran manifestació del 2017 contra l’infrafinançament.

«La sensació és més agra que dolça», ha assenyalat a les Corts aquest dijous, un dia després de la reunió de la ministra amb els consellers d’Hisenda. María Jesús Montero va anunciar un CPFF abans de Cap d’any per presentar les conclusions respecte als criteris per a la reforma del finançament.

Malgrat aquest ple monogràfic, Ferri ha advertit que serà «una altra reunió inútil» si només serveix per «parlar per parlar» i el govern espanyol no posa un document sobre la taula per al nou model de finançament.

Encara que ha destacat els «passos positius» del govern espanyol, ha recordat que el País Valencià està infrafinançat i també altres comunitats com Andalusia i Múrcia, a més de rebutjar que Hisenda no acceptara un fons d’anivellament per situar el finançament valencià «almenys» en la mitjana estatal.

«Els que tornen a incomplir són la ministra i el govern de Pedro Sánchez. La ministra ha decidit que cal retardar-ho i que els valencians continuem per darrere de la resta», ha criticat, ja que ho considera insolidari. Això «demostra la necessitat de tornar a eixir al carrer al novembre, quan es compleixen quatre anys de la manifestació de la societat civil a València».

Per al portaveu de la coalició, «és necessari manifestar el descontentament amb el finançament i la falta de solucions en els últims anys». Per tant, ha garantit que «si no la convoca la Plataforma per un Finançament Just, ho faran des de Compromís, encara que dona «per fet que sí» que la convocarà.

Sobre si el conseller d’Hisenda, el socialista Vicent Soler, va pressionar prou, ha reconegut que «va complir» en defensar els acords de la comissió mixta Consell-Corts prèvia al CPFF, però ha demanat que mantinga les peticions en les pròximes reunions: «M’és igual que ho diga més fort o més fluix, que ho diga i estarem satisfets».

Comparteix

Icona de pantalla completa