Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià rebrà 10.270 MEUR dels lliuraments a compte per al pròxim any

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa’t ací.

El govern espanyol ha comunicat aquest dimecres a les comunitats autònomes en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) l’import dels lliuraments a compte que rebran el pròxim any del sistema de finançament autonòmic, que assoleix els 112.213 milions d’euros, un 6,3% més que l’any anterior.

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, creu que aquest pagament permetrà «alleujar la situació de les finances autonòmiques». A més, ha celebrat que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, haja recollit la seua proposta de celebrar un ple monogràfic del CPFF, partint de la base que «totes les autonomies estan infrafinançades».

D’aquesta quantitat, corresponen al País Valencià quasi 10.270 milions, 539,33 més que en l’últim any (un 5,6% més). Se situa així per darrere de Catalunya (21.057 milions), Andalusia (20.943 milions) i Madrid (15.755 milions), i per davant de Galícia (8.080 milions), Castella i Lleó (6.936 milions), Castella-la Manxa (5.333 milions), Canàries (5.047 milions), Aragó (3.860 milions), Extremadura (3.315 milions), Múrcia (3.412 milions), Astúries (2.924 milions), Balears (2.148 milions), Cantàbria (1.987 milions), la Rioja (1.071 milions), Ceuta (42 milions) i Melilla (34 milions).

Fons extraordinari Covid 2021

D’altra banda, el CPFF ha decidit que el Fons Extraordinari Covid 2021, dotat amb 13.486 milions d’euros, es repartirà «d’acord amb el criteri de població ajustada després de sotmetre’l a votació de les comunitats autònomes», segons ha confirmat Soler.

Una decisió majoritària que Soler ha acollit amb satisfacció, ja que coincideix amb una de les reivindicacions que es van acordar aquest dimarts en la Comissió Mixta Consell-Corts i que així ha sigut traslladada pel conseller. «El criteri de població ajustada és el més equitatiu i el que permetrà reduir les diferències i establir les bases del repartiment de cara al nou model de finançament», ha afegit.

A més, i seguint els acords de la Comissió, el conseller ha reclamat durant la seua intervenció un mecanisme transitori per compensar les diferències de finançament per habitant de les autonomies infrafinançades. Unes diferències que ha quantificat en 2.289 milions d’euros, dels quals 1.058 estarien destinats al País Valencià.

Un mecanisme transitori que Montero, «ha acceptat i proposat sotmetre a votació, malgrat que ha sigut retirat per l’oposició d’algunes comunitats autònomes».

Sobre aquest tema, Soler ha assenyalat que, malgrat la «bona voluntat de la ministra, l’ambient no era el propici». «Algunes comunitats autònomes han mostrat la seua oposició, a pesar que el que es reclamava era del tot just, per la qual cosa continuarem treballant per a aconseguir-ho», ha asseverat.

«Si no és dins del Fons Extraordinari Covid, el ministeri haurà de buscar la fórmula necessària per compensar l’infrafinançament de tots els ciutadans i ciutadanes que pateixen la discriminació de l’actual sistema», ha reiterat el conseller en la seua intervenció després d’assegurar que «mentre que s’aprova la reforma del sistema, el País Valencià no pot continuar endeutant-se per oferir uns serveis públics fonamentals equivalents als de la mitjana espanyola». «No és sa financerament ni just socialment», ha afirmat. En aquesta línia, Soler ha reivindicat també un «dèficit asimètric».

Comparteix

Icona de pantalla completa