Diari La Veu del País Valencià
La majoria de grups de les Corts sol·liciten que el Fons Covid es repartisca per població ajustada i compense l’infrafinançament

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa’t ací.

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha assegurat que els representants del País Valencià assistiran aquest dimecres al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) amb el missatge unànime que «la reforma del model de finançament és ara més peremptòria que mai». Per això, ha assegurat que «urgeix que des del govern espanyol s’aborden els escenaris que siguen necessaris per pal·liar primer i de manera immediata i corregir per complet després, els nocius efectes de l’aplicació de l’actual model de finançament».

Igualment, ha confirmat que, respecte al criteri de repartiment del Fons Extraordinari Covid 2021, dotat amb 13.486 milions d’euros, la Generalitat Valenciana traslladarà «l’acord de tots els grups polítics de sol·licitar que es faça sobre la base del criteri de població ajustada i no amb el criteri del PIB», encara que, això sí, ha confirmat que el Consell també traslladarà «la petició que incloga un mecanisme transitori per compensar les diferències de finançament per habitant ajustat que existeixen actualment».

Així ho ha explicat el conseller aquest dimarts després de la reunió de la Comissió mixta Consell-Corts, en què ha exposat als grups el plantejament que defensarà el País Valencià en el CPFF, que emana de la proposta del Comité d’Experts.

Soler ha emfatitzat «l’esforç del govern espanyol per garantir la suficiència financera durant la pandèmia a les comunitats autònomes a través d’aquests fons no reembossables que mai abans s’havien contemplat», encara que ha reivindicat la necessitat que «es consoliden de manera estructural per augmentar els recursos dels quals disposen el conjunt dels territoris».

«El conjunt de les autonomies estem infrafinançades i no disposem dels recursos suficients per a fer front al compliment de les nostres obligacions com a responsables de la major part de l’Estat del Benestar», ha assenyalat després de quantificar, tal com ha indicat en Comité d’Experts, en 16.400 milions els recursos addicionals que necessitaria el sistema.

A més, el responsable d’Hisenda també ha reivindicat la necessitat que el debat del nou model aborde «sense ambages» el debat sobre el repartiment dels recursos entre territoris.

«No és possible que per garantir als valencians i valencianes uns serveis públics equivalents als de la mitjana espanyola hàgem de continuar augmentant el nostre endeutament perquè tenim un sistema que penalitza de manera estructural» el País Valencià, ha indicat sobre aquest tema el conseller després d’incidir que «ni és sa financerament ni just socialment i políticament».

Comparteix

Icona de pantalla completa